Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Staket för 200.000 ska hålla hemlösa borta

Foto: Magnus Hallgren

Hemlösa sov under trappan på Kungsholmen. Då klagade de boende. Nu har ett staket som ska hålla de oönskade gästerna borta byggts. Kostnaden: 200.000 kronor.

– En grön och välskött park – det är vårt uppdrag, säger Britt Mattsson, parkmiljöchef.

Trappan som leder upp till Stadsarkivet har under flera år fungerat som övernattningsskydd för hemlösa. Själva trappan och buskagen under den har fungerat som tak och vindskydd.

Nu har Stockholms stad satt upp ett staket för platsen för att förhindra att hemlösa sover där.

Enligt Bo Höglund, parkingenjör på Stockholms stad, har det kommit in många mejl från privatpersoner i området som känt sig otrygga i närheten av platsen.

– Man vill kunna se och känna sig trygg i området. Några av de som hört av sig har känt sig rädda för att det kanske finns någon gömd bakom buskarna som kan hoppa fram, säger han.

Britt Mattsson, parkmiljöchef på Stockholms norra innerstad, berättar att många klagomål handlat om att det sett skräpigt ut på platsen. Att sätta upp staketet har kostat cirka 200.000 kronor, uppger hon.

– Detta är en åtgärd för att vi ska få ett grönt rum i staden. Växtligheten ska kunna finnas där och trivas och växa. En grön och välskött park – det är vårt uppdrag. Det är två olika kategorier av synpunkter. En del anmäler att det är skräpigt på platsen. Vissa anmäler att det sover folk där.

Stefan Holmén, närpolischef på Kungsholmen berättar att även polisen har fått många samtal från personer som har varit upprörda över att hemlösa vistats på platsen.

– Det har varit folk som ringt och varit förbannade som inte uppgett sina namn. Den där platsen har varit ökänd i många år som tillhåll för missbrukare och bostadslösa. De senaste månaderna har det varit EU-migranter där också.

Exkluderande design

Att hålla hemlösa och tiggare borta med hjälp av formgivning och arkitektur kallas exkluderande design. Detta kan vara att möbler byggs så att man inte ska kunna ligga ned, till exempel bänkar med lutning eller armstöd mitt på. Några exempel:

Stockholm

Enligt Metro har man försökt göra offentliga platser lite mindre bekväma, till exempel genom att öka insynen som vid Odenplan. Där togs många träd, buskar och bänkar bort för ett tiotal år sedan.

Att minska antalet sittplatser, som i Liljeholmsgallerian och Hornstull, är ett välanvänt knep.

Citytunneln, Malmö

Lutande bänkar skulle hålla hemlösa borta. Men lutningen gjorde också att funktionshindrade och andra hade svårt att använda dem. Efter en anmälan till Diskriminerings- ombudsmannen fick bänkarna en normal lutning, enligt Sydsvenskan.

London

Utanför ett bostadshus där en hemlös tidigare sovit, sattes metallspikar upp. Tiotusentals skrev på en protestlista mot spikarna.

Guangzhou, Kina

2009 började det poppa upp betongspikar under broar och andra platser där hemlösa brukade övernatta. Medborgare menade att det var ett sätt för staden att försöka gömma undan problemet med hemlöshet, enligt tidningen Daily Mail.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.