Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stämning hotar Kungliga slottet

Vid trappan upp till Rikssalen och Slottskyrkan tog det stopp. Längre än så kom inte Adolf Ratzka och Jamie Bolling när de besökte Kungliga slottet på fredagen.
Vid trappan upp till Rikssalen och Slottskyrkan tog det stopp. Längre än så kom inte Adolf Ratzka och Jamie Bolling när de besökte Kungliga slottet på fredagen. Foto: Marc Femenia

Kungliga slottet diskriminerar människor med funktionsnedsättning. Det hävdar Adolf Ratzka, som i egen rullstol testat tillgängligheten i slottets allmänna visningslokaler.

– Tillgängligheten i Colosseum i Rom från år 70 är betydligt bättre än Stockholms slott, säger han

Kungliga slottet har nio lokaler som är öppna för allmänheten, men flera av dem kan inte besökas av en person som sitter i en elektrisk rullstol. Den som sitter i en manuell rullstol tar sig in i några fler lokaler.

Det visade ett praktiskt tillgänglighetstest som föreningen Med lagen som verktyg genomförde i Stockholm slott på fredagen. Nu överväger man att stämma Kungliga slottet för att få saken prövad juridiskt.

Adolf Ratzka tycker att det är särskilt anmärkningsvärt att just denna byggnad utesluter människor med funktionsnedsättningar.

– Kungliga slottet är ett viktigt centralt beläget kulturarv. Det är också en symbol vår nationella identitet och gemenskap. Det är därför vi valt att inleda vårt tillgänglighetstest med just slottet, säger han.

Själv gillar han klassisk musik och saknar särskilt möjligheten att kunna ta sig in och lyssna på de konserter som ges på slottet.

Lotta Günther, fastighetschef för Kungliga slottet hos ägaren Statens fastighetsverk, tycker det är bra att frågan uppmärksammas.

– Jag förstår verkligen Adolf Ratzkas problem. Vi har en mängd olika föreskrifter som strider mot varandra. Vårt uppdrag är att göra så kloka avvägningar som möjligt, säger hon.

Hon påpekar att Kungliga slottet är en ovanligt komplicerad byggnad ur tillgänglighetssynpunkt med sina 10,5 våningsplan.

– Ett annat problem är att personer i rullstol får ta sig in en annan väg än de gående intill. Det innebär att de rör sig innanför skyddsgränsen till statschefens residens och måste ha personal från slottet med sig, säger Lotta Günther.

Även Morgan Gerle, chef för besöksavdelningen på slottet, är mycket positiv till att frågan uppmärksammas av Adolf Ratzka:

– Från ett visningsperspektiv vill vi verkligen göra slottet mer tillgängligt. Förhoppningsvis kan det medföra ökad förståelse för dessa frågor så att erforderliga medel kan tillställas Statens fastighetsverk för att kunna göra det, säger han.

Adolf Ratzka ordförande menar att Sverige inte prioriterar tillgängligheten i sina offentliga byggnader, snarare tvärtom. När regelverk för historiska byggnader och tillgänglighet och diskriminering står emot varandra, så är tillgängligheten förlorare.

– Gamla stenar blir viktigare än människor av kött och blod, säger Adam Ratzka.

Fakta.Tillgänglighet i Kungliga slottet

Kungliga slottet är arbetsplats för cirka 140 personer men har också nio våningar och publika visningsdelar som är öppna för allmänheten. Endast fem av dem kan besökas av en person som sitter i en elektrisk rullstol: Festvåningen, Gästvåningen, Bernadottevåningen, Museum Tre Kronor samt Skattkammaren

Den som sitter i en manuell rullstol har tillgång till sex av nio.

Rikssalen, Slottskyrkan, Ordenssalarna och Gustav III:s Antikmuseum går ej att nå vare sig med vanlig rullstol eller med elektrisk rullstol annat än om personen lyfts över till en trappklättrare.

Källa: Kungahuset

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.