Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/starbrink-l-om-dodsfallen-pa-akutsjukhusen-alla-maste-rapportera-avvikelser/

STHLM

Starbrink (L) om dödsfallen på akutsjukhusen: ”Alla måste rapportera avvikelser”

Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).
Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L). Foto: Lisa Mattisson

Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) säger att det är angeläget att avvikelser rapporteras i vården. Detta efter DN:s granskning av att vårdsplatsbrist anges som bidragande orsak till tio dödsfall på Stockholms akutsjukhus som lex Maria-anmälts 2019. 

– Någon tystnadskultur får inte förekomma. Jag vill uppmana att alla rapporterar avvikelser, säger Starbrink. 

DN har granskat de lex Maria-anmälningar som Stockholms akutsjukhus rapporterade in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo 2019. Av totalt 107 anmälningar om vårdskador eller risk för vårdskada är tio dödsfall relaterade till vårdplatsbrist och en hög arbetsbelastning. 

– Det är jättebra att det utreds. Vårdplatsbristen har ju länge lyfts som en av de stora utmaningarna i vården och som också gör att det blir en pressad arbetssituation, säger Anna Starbrink. 

I Stockholm är den politiska inriktningen att färre patienter ska vårdas på sjukhus men att minska antalet vårdplatser är ingen politisk intention, enligt Starbrink. 

– Det pågår ju en omställning av hela sjukvården för att få se till att fler kan få vård i sitt eget hem, men det finns ingen politisk vilja att vi ska ha för få vårdplatser på sjukhusen. Nu har vi 100 fler öppna vårdplatser än för ett år sedan, men det räcker inte. Vi vet att det skulle behövas ungefär 200 fler vårdplatser för att akutsjukhusen ska fungera bättre. 

För att det ska kunna realiseras måste sjukhusen kunna anställa sjuksköterskor. Samtidigt har sjukhusen där dödsfallen inträffat stora sparbeting. Personal har varslats och det råder anställningsstopp.  

– Det är nödvändigt att de rekryterar sjuksköterskor, och det arbetet pågår. Samtidigt måste sjukhusen minska kostnaderna, för vi kan inte bedriva vård i regionen med pengar som inte finns. 

ST-läkaren Akil Awad, en av initiativtagarna till nätverket Sjukvårdsuppropet och som arbetar på Södersjukhusets akutmottagning, har sagt till DN att han uppfattar att de rapporterade dödsfallen som blivit föremål för lex Maria-anmälan är toppen på ett isberg, då det enligt hans mening finns en tystnadskultur. 

– Jag tror att det finns ett stort mörkertal. Jag är även övertygad om att det finns en stor underrapportering av avvikelser, har Akil Awad tidigare sagt till DN. 

Uttalandet får Anna Starbrink att reagera. 

– Det är ett allvarligt påstående som sjukhuset måste titta närmare på, då det i så fall betyder att läkare inte rapporterar det som har skett i form av avvikelser. Det är ju ett ansvar och en plikt som vården har anmäla och utreda. Tystnadskultur får bara inte förkomma, säger Anna Starbrink, och fortsätter: 

– Jag vill uppmana alla att anmäla avvikelser, men också självklart diskutera alla problem i vården, även om det inte drabbar en patient.