Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stefan Lisiniski: Akilovs sista dag i frihet kartlagd i detalj

Åklagare Hans Ihrman.
Åklagare Hans Ihrman. Other: Roger Turesson

Inställda operationer, förskolebarn som inte hämtades av sina föräldrar och stängd tunnelbana. Det är några skäl till att Akilovs dåd ska ses som ett angrepp på hela samhället, menade vice chefsåklagare Hans Ihrman.

Ett terroristbrott ska enligt lagen inte bara rikta sig mot enskilda personer, utan mot hela samhället. Åklagarsidan lade på onsdagen stor möda på att visa hur Stockholm och Sverige påverkades den 7 april i fjol. Hans Ihrman betonade att ingen visste hur omfattande dådet var, direkt efter dödsfärden på Drottninggatan, och att man därför inte kan säga att polis och andra myndigheter överreagerade. 

Möjligtvis kan Akilovs försvarare argumentera för att Akilov själv hade svårt att förutse just den reaktionen, även om han själv erkänner att det var ett terrordåd. Att IS inte har tagit på sig dådet ser åklagaren som helt oviktigt. Hans Ihrman beskrev det som ”ren kosmetika”.

Åklagaren ägnade onsdagen åt att noggrant gå igenom vad Akilov gjorde den 7 april i fjol, från morgonen i Vårberg, terrordådet på Drottninggatan sedan gripandet vid Steninge slott i närheten av Märsta.

Nästan varje förflyttning är dokumenterad. Med hjälp av Akilovs mobil och ett stort antal övervakningskameror har Akilovs dag kunnat kartläggas i detalj. Bilder från tunnelbanan, affärer och bensinmackar har varit till stor hjälp, men utredarna har lagt ner ett jättearbete för att känna igen Akilov på bilder som är extremt otydliga. Hans telefon har kunnat följas hela resan med tunnelbanan in till Stockholm, och senare med Arlanda Express till flygplatsen och vidare med buss till Märsta.

Det måste vara en av de noggrannaste kartläggningar som gjorts i en svensk brottutredning.

På varje bild är Akilov ensam. Han håller kontakt över telefon med olika personer. De hejar på honom, men ingen av dem verkar vara i närheten. Enligt åklagarna befinner sig Akilovs påhejare antagligen långt från Sverige, kanske i Syrien eller Irak. Därför, menar åklagarna, ska Rakhmat Akilov ses som ensam gärningsperson.

Läs mer: Akilov spelade in film före attentatet 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.