Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stefan-lisinski-ytterst-ovanligt-att-poliser-doms/

STHLM

Stefan Lisinski: Det som hände Eric Torell kan hända andra – men kommer att vara mycket ovanligt

Foto: Claudio Bresciani/TT

Stockholms tingsrätt är mycket tydlig i sin friande dom och åklagaren var inte i närheten av att få de tre poliserna fällda. Det som hände Eric Torell kan hända andra, även om det kommer att vara mycket ovanligt.

En nämndeman var visserligen oenig med majoriteten och menade att de två poliser som åtalades för att ha skjutit Eric Torell borde fällas. Men rättens övriga ledamöter resonerar på ett helt annat sätt.

Man kan säga att poliserna som åtalas för att ha skjutit Eric Torell frias två gånger av Stockholms tingsrätt. I domen underkänns först chefsåklagare Martin Tidéns resonemang att två skott som träffade Eric Torell var de sista som avlossades, när det inte längre var någon nödvärnssituation. Men tingsrätten menar att åklagaren inte har visat i vilken ordning skotten har avlossats. Skotten som träffade kan ha avlossats i ett tidigare skede, när även åklagaren menar att det var en nödvärnssituation.

Nu spelar inte det någon roll, enligt domen. För den inbillade nödvärnssituationen kvarstod, ända fram till att Eric Torell föll till marken och inte längre höll i sitt leksaksvapen. Enligt domen går det inte att dela upp skjutningen på det sätt som åklagaren gör.

Tingsrätten är också kritisk till delar av åtalet mot polisbefälet och har haft svårt att förstå hur åklagaren har resonerat. ”Som tingsrätten har förstått åklagaren…” står det i domen. Åtalet ogillas för att rätten menar att åtalet mot befälet inte håller. Han kunde inte från början veta vad som senare skulle hända.

Om Martin Tidén väljer att överklaga den friande domen har han en rejäl uppförsbacke framför sig.

Bedömningen av detta fall är alltså att poliserna som mötte Eric var övertygade om att de mötte en mycket farlig och beväpnad person. Ingen av dem såg att det var en snäll och ofarlig ung man med ett svårt handikapp.

Många har undrat hur poliserna kunde avlossa hela 25 skott mot Eric. Här kan det vara viktigt att komma ihåg hur svår situationen var.

Endast tre av skotten träffade Eric. Det var tre poliser som sköt, en av dem åtalades inte, och de befann sig på ett avstånd mellan 15,2 och 18,6 meter från Eric. De var, förstår man, mycket stressade och trodde att de var hotade till livet.

Ungefär så ser det ofta ut när poliser i Sverige använder sina vapen. Det är, glädjande nog, extremt ovanligt att det händer och ännu mer ovanligt att någon dör. Ungefär 15 gånger per år skjuter polisen verkanseld och lika många gånger skjuts varningsskott.

Det innebär att en vanlig polis förmodligen aldrig kommer att använda sitt tjänstevapen vid ingripanden. De övriga kommer att ha skjutit en enda gång under hela yrkeskarriären. Den erfarenhet poliserna får av att hantera sina vapen får de vid skjutövningar och annan utbildning.

Men tyvärr talar det mesta för att det som hände stackars Eric Torell kan hända andra i framtiden. Poliser kommer att göra ingripanden som bygger på felaktig information. Ett leksaksvapen, eller kanske bara en pinne, kan även i framtiden uppfattas som ett dödshot.

I det läget är polisernas instruktion även i framtiden att skjuta verkanseld. De kommer att sikta mot kroppen på den som de upplever som ett hot, det är alldeles för svårt att träffa någon i benet eller i handen.

Den ammunition som polisen använder är avsedd att snabbt oskadliggöra en person. Kulan expanderar när den träffar sitt mål och orsakar stor skada. Tanken är också att kulan ska stanna i kroppen på personen som blir beskjuten och inte av misstag skada någon annan.

I framtiden kanske en del av dessa situationer går att undvika med hjälp av andra sorters vapen, som pepparspray och elpistoler. Men i de flesta fall skulle sådana alternativa vapen inte fungera. Det hade antagligen inte varit aktuellt med elpistoler i just detta fall.

Allt talar alltså för att vi då och då kommer att få läsa om andra snälla och oskyldiga människor som just där och då uppfattades som farliga. Allt talar också för att även dessa poliser i de flesta fall kommer att gå fria.

Läs mer: Det hände natten då Eric Torell dödades av polisen