Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stefan Löfven på hemligt besök i Husby

S-ledaren Stefan Löfven besökte i hemlighet Stockholmsförorten Husby i tisdags kväll. ”Jag ville bilda mig en egen uppfattning”, berättar han för DN.

Stefan Löfven träffade lokala aktiva socialdemokrater, fritidsledare och barnfamiljer som bor och arbetar i Husby. Han säger att han ville att samtalen skulle ske i ”lugn och ro” och därför inte berättade för medier att besöket skulle äga rum.

– Jag ville inte göra någon medial historia av det hela. Det var viktigt för mig att det skulle ske i lugn och ro. De skulle kunna sitta och prata i lugn och ro, informellt, säger han på telefon från tyska Leipzig där han befinner sig för att bland annat fira de tyska socialdemokraternas 150-årsjubileum.

Löfvens Husbybesök kom några timmar efter att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) på en pressträff på tisdagseftermiddagen sagt att varken han eller någon annan minister hade några planer på att åka ut till Husby där upploppen nu pågått tre nätter i rad. Bilbränder och stenkastning spred sig under natten mot tisdagen även till andra Stockholmsförorter.

Socialdemokraternas partiledare, som själv i likhet med många andra toppolitiker bor i Stockholms innerstad, menar att samhället har ett stort ansvar för att lösa situationen i Husby. Löfven framhåller att Socialdemokraterna lagt mer pengar än regeringen på att bekämpa arbetslöshet och utbildning i sin senaste budget.

– Vi har förslagen på utbildningskontraktet, sommarsskolan, sommarjobb för unga, mer resurser till skolor till utsatta områden, säger han.

Men det räcker inte, anser Löfven som efter sitt Husbybesök efterlyser att det behövs mer åtgärder – som han dock ännu inte vill konkretisera.

– Det behöver man summera upp med människorna som finns i de här områdena. Det behövs säkert mer, säger han.

De sociala problemen i förortsområden som Husby fanns även före 2006 när den borgerliga regeringen tillträdde.

Har inte du och Socialdemokraterna också ett stort ansvar för att det ser ut som det gör i de här områdena?

– Men nu är det sju år, snart, med den här regeringen. Nu är frågan hur vi tar det här framåt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.