Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sten Nordin (M) avgår

På frågan om han inte kommer att sakna Stadshuset suckar Sten Nordin lite och berättar sedan om alla utländska borgmästare han varit värd för som varit helt begeistrade av den unika byggnad som varit hans arbetsplats i 20 år.
På frågan om han inte kommer att sakna Stadshuset suckar Sten Nordin lite och berättar sedan om alla utländska borgmästare han varit värd för som varit helt begeistrade av den unika byggnad som varit hans arbetsplats i 20 år. Foto: Paul Hansen

Finansborgarrådet i Stockholm, Sten Nordin (M), avgår. Han känner ännu sorg över valförlusten och kommer om en månad att låta yngre krafter ta över. Sten Nordin vet inte vad han ska syssla med i framtiden – men tänker inte bli konsult.

Efter att ha slickat såren efter valförlusten i drygt två dygn berättade Sten Nordin på onsdagen för den moderata fullmäktigegruppen och alliansens borgarråd att han slutar som borgarråd. Det är en ganska sliten Sten Nordin som tar emot DN i sitt vackra tjänsterum på första våningen i Stadshuset.

– En valrörelse är extremt intensiv. Man sover inte många timmar och jag är ännu uppe i högt varv, konstaterar han.

Hur kändes nederlaget? Ni måste ändå ha anat vartåt det barkade.

– Ja, även vi kan ju läsa opinionsmätningar. En valförlust är ändå en stor sorg. Nu är vi inne i en sorgeprocess. Men jag var ju med vid valförlusten 2002 och jag vet att efter den här processen reser man sig och börjar kämpa för sin idéer igen.

Men den gången får partiet försöka resa sig utan att Sten Nordin står kvar som ledare i opposition i fyra år. Han kommer att vara med en tid för att se till att det blir en ansvarsfylld överlämning till den nya majoriteten under ledning av Karin Wanngård (S), men sedan lämnar han heltidspolitiken.

– Jag har varit borgarråd i 20 år med ett litet avbrott då jag satt i riksdagen. Det är ett fantastiskt roligt och spännande uppdrag. Men nu förlorade vi valet. Det betyder att den som ska leda Moderaterna i Stadshuset måste tänka åtta år framåt, först till valet om fyra år och sedan fyra år som finansborgarråd eftersom vi tänker vinna valet. Jag kan inte se mig själv som finansborgarråd 2022, säger Sten Nordin.

Betyder det att du lämna politiken helt om en månad när du lämnat över till de rödgröna?

– Nej, jag kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige. Jag tror att jag kan bidra en del med min erfarenhet. Men det blir slut på politik på mer än heltid.

Vad ska du göra med resten av tiden – klappa hunden och läsa böcker?

– Nej, jag ska skaffa mig något annat jobb. Men jag har inte haft tid att tänka på det ännu. Jag kommer i alla fall inte att bli konsult.

Varför inte, du har ju träffat väldigt många konsulter genom åren?

– Jag har inget principiellt emot konsulter men det passar nog inte mig.

Sten Nordin och de moderata analytikerna i Stadshuset har ännu inte gjort någon djupare analys över valnederlaget där Moderaterna backade rejält trots att Stockholm generellt är en mycket välmående stad i ett land som internationellt får beröm för sin styrka att tackla ekonomin.

– Men det finns goda skäl att vara självkritisk. Vi bygger bostäder som aldrig förr men det är inte det som snacket vid köksborden handlar om utan att det är så svårt att få en bostad. Vi har bra skolor och satsar på skolorna. Men vi moderater har inte funnits på arenan i de skolpolitiska debatterna. Det borde vi ha varit.

Vad är det bästa du varit med om att genomföra?

– Att vi får väldigt höga betyg för skolor, förskolor och äldreomsorg av de som är användare samtidigt som vi har en av landets lägsta kommunalskatter. Dessutom är jag stolt över att vi lyckats hålla hög takt på bostadsbyggandet även genom den djupa finanskrisen och att vi nu ökar takten.

I Stadshuset pågår nu många sammanträden om hur de rödgröna valsegrarna ska fördela makten och hur invånarna ska få känna att det är nya makthavare i Stadshuset. Sten Nordin har fört samtal med Karin Wanngård (S) och är helt klar över att borgerligheten får räkna med fyra år i opposition.

– Men de kommer säkert att ha stora problem i frågor där Miljöpartiet och Vänsterpartiet har en helt annan åsikt än Socialdemokraterna, säger han.

Två knäckfrågor är flyget på Bromma och Förbifart Stockholm. Sten Nordin kommer inte att säga nej om Socialdemokraterna vill ha en uppgörelse i just dessa frågor.

– Självfallet inte. Vi har en tradition här i Stadshuset att sluta breda överenskommelser om framtidsfrågor som handlar om infrastruktur, säger han.

Sverigedemokraterna tog sig in i kommunfullmäktige för första gången. Partiet tog förmodligen en hel del av sina röster från tidigare moderatväljare. Sten Nordin har ingen heltäckande förklaring till den strömmen från partiet.

– Men jag tror att bostadsbristen är en anledning. Integrationen är inte så dålig som den bild som ibland ges. Merparten av ungdomarna med invandrarbakgrund klarar sig i skolan och det är inte så att färre människor med invandrarbakgrund arbetar – tvärtom, säger Sten Nordin.

Detta har hänt
1992.

1981

Sten Nordin blir vice ordförande i Fria moderata studentförbundet.

1992

Väljs till gruppledare för M i socialnämnden i Stockholm.

1994

Blir oppositions­borgarråd efter val­förlusten.

1998

Blir gatu- och fastighetsborgarråd efter valsegern.

1999

Är med och genomför de första omvandlingarna av allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter. Tar första spadtaget till Hammarby sjöstad.

2001

Får hård kritik från landstinget för att han bygger cykelbanor längs bussvägarna i innerstan.

2002

Blir oppositionsborgar­råd efter valförlust.

2003

Överklagar beslutet om försök med trängselskatter – utan att få gehör.

2006

Bestämmer sig för att satsa på riksdagen.

2008

Kallas tillbaka till Stadshuset och blir finansborgarråd efter Axén Olins avhopp.

2008

Stoppar fortsatt ombildning av bostadsrätter i innerstan.

2010

Vinner valet och fortsätter som finansborgarråd.

2011

Skriver avtal om nytt Nobelmuseum.

2013

Skriver under tunnelbaneuppgörelsen som även betyder 40 000 nya bostäder.

2014

Förlorar valet och avgår.

Vem tar över?

Ulla Hamilton

Född 1958. Avgående trafik- och arbetsmarknadsborgarråd. Bred erfarenhet, näst mest känd efter Nordin och vass i debatten – men vill hon?

Joakim Larsson

Född 1972. Avgående äldre- och ytterstadsborgarråd. Har haft en fot i det mesta och kompetensen betvivlar nog ingen – men har han lyskraft nog för jobbet?

Anna König Jerlmyr

Född 1978. Avgående socialborgarråd som även suttit i riksdagen 2006–2010. Logiskt val om Moderaterna vill föryngra sig och stärka den sociala profilen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.