Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Sten Nordin om riskkapitalbolag: Det är olyckligt

Nästan en tredjedel av Stockholms äldreomsorg drivs av Attendo och Carema. Av 6.027 tillgängliga platser på vård- och omsorgsboenden finns 1.812 hos riskkapitalbolagen. ”Det är olyckligt att de har en så väldig dominans”, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Attendo och Carema har nästan lika många vårdplatser i stadens äldreomsorg som staden själv, det skiljer bara en procent i kommunens fördel.

I Sverige som helhet drivs 19 procent av äldreomsorgen i privat regi. I Stockholm är det tre gånger så mycket, 60 procent. Om man räknar in de platser Stockholm kan använda på boenden i andra kommuner är den privata omsorgen ännu större, 63 procent.

Varför är du missnöjd med att riskkapitalbolagen har vuxit sig så stora i Stockholm?

– Jag tror mycket på mångfald. Det är bra för den som ska välja och bra för utvecklingen i vården, säger Sten Nordin.

Lösningen, enligt finansborgarrådet, heter äldrepeng. Han vill införa samma system i äldreomsorgen som i skolan och förskolan, en ersättning som följer personen.

– Kommunen godkänner företag som vill etablera sig och de äldre får välja var de vill bo, i mån av plats. Det ger också småföretagen större chans att etablera sig, säger Sten Nordin.

Oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S) tycker inte alls att det är en god idé.

– Staden får mycket mindre kontroll i ett pengsystem. Vi kan inte hindra till exempel Carema att komma in i systemet, vi kan inte hindra dem från att köpa upp andra företag och det är väldigt svårt att bli av med de bolag som missköter sig, säger Mogert.

Lärdomarna från pengsystemet i förskolan är att staden inte har kunnat bryta kontrakt, menar Roger Mogert. Han tar exemplet Bismilahi i Rinkeby, där ägaren dömdes till 3,5 års fängelse för bland annat grovt skattebrott.

Den rättsliga processen, med överklaganden, tog 1,5 år och under den tiden betalade Stockholms stad ut 1,7 miljoner kronor i förskolepeng, varje månad.

– Det är en problematik. Man kan tänka sig att lagstiftningsvägen göra det lättare för kommuner att stoppa utbetalningar till förskolor och äldreomsorg under en rättsprocess. Det är skillnad på gatuarbeten och äldrevård, säger Nordin.

En annan förskola, Nallebjörn i Årsta, missköttes efter ett ägarbyte. Där löste föräldrarna situationen genom att helt enkelt flytta barnen.

– Äldre och dementa flyttar inte runt. Det blir inte den marknad den borgerliga alliansen har tänkt sig, säger Roger Mogert.

Sten Nordin håller med om att valfriheten är svårare i äldreomsorgen.

– Nej, vi har inga möjligheter att hindra att ett företag köps av någon annan. Och nej, det är inte lika enkelt att flytta i äldrevården, det är ett stort och svårt steg, säger han.

Sten Nordin hoppas på den nya inspektionsenhet som staden inrättar, och täta oanmälda besök ute i verksamheten.

Så problemen hindrar er inte från att införa en äldrepeng?

– Nej, vi värderar högt att få fler utförare och valfrihet. Jag hoppas att fullmäktige kan ta ställning till äldrepengen nästa år och att den införs 2013, säger Sten Nordin.

Även här lutar han sig mot möjlig ny lagstiftning, den finansminister Borg utlovat till 2013 som ska förbjuda riskkapitalbolag att göra avdrag för orimligt höga räntor.

– Äldrepengens införande ska synkas med att den lagen träder i kraft, säger Sten Nordin.

Om ett pengsystem inte införs i äldreomsorgen före 2014 överväger regeringen en tvingande lagstiftning.

– Som enkel kommunpolitiker kan jag tycka att det är barockt att staten ska bestämma hur vi sköter vår äldreomsorg, säger Roger Mogert.

Ni tipsar – vi granskar. Tipsa du också: dn.se/stockholmstipset

Sten Nordin (M), finansborgarråd

Sten Nordin (M), finansborgarråd i Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.