Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 08:30 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stenkastning-allt-vanligare-mot-poliser-i-rinkeby/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stenkastning allt vanligare mot poliser i Rinkeby

Polisen i Rinkeby har utsatts för minst 30 fall av stenkastning i år. Nu har 20 fall anmälts till Arbetsmiljöverket.

– Krävs det att en polis får en sten i skallen och dör innan situationen tas på allvar, frågar sig Biljana Flyberg, polis i området.

Klockan börjar närma sig åtta en helt vanlig vardagkväll i Tensta. Polisassistent Biljana Flyberg tittar på klockan och konstaterar lakoniskt:

– Nu börjar alla ”vanliga” människor gå hem och stänga dörrarna om sig. Risken att vi blir stenkastade på bara vi åker in i området nu är tyvärr stor. För mig som chef känns det oerhört frustrerande, jag kan inte längre garantera mina kollegors säkerhet.

Sekunden efteråt närmar sig en handfull ungdomar, uppenbart nyfikna på vad Biljana Flyberg och hennes kollega Mikael Täljö gör på den parkeringsplats där vi träffats. De hinner knappt säga hej, innan en av dem skriker:

– Vad händer om jag skulle kasta en sten mot er? Vilket straff kan jag få?

Foto: Lotta HärdelinFoto: Lotta Härdelin

Polisassistent Mikael Täljö försöker lugnt och pedagogiskt förklara att det beror på. Om någon blir skadad, om det fanns ett uppsåt, om det går att bevisa. Han tillägger också att det inte känns som en särskilt smart idé att göra det och undrar varför någon ens skulle vilja göra det.

Han får inget svar, tonåringarna drar vidare. Biljana Flyberg låter blicken dröja vid dem tills de försvinner in i en tunnel. Hon säger:

– Vi vill jobba i det här området. Majoriteten av befolkningen är oerhört tacksam över att vi finns och vi vet att vi skulle kunna göra fantastiskt mycket nytta. Men nu börjar det gå för långt. Vi är för få och vi möts alldeles för ofta av glåpord och våld.

Hon är en av alla de poliser som utsatts för stenkastning i området – flera gånger. 2011 fick hon en sten på näsroten, sedan dess har hon inte blivit träffad, men det har varit nära flera gånger. Numera hukar hon automatiskt när hon passerar under broar – även på sin fritid.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte påverkar en att ständigt leva med rädsla för att det ska hända, fortsätter hon.

Foto: Lotta HärdelinFoto: Lotta Härdelin

Kvällens tjänstgörande patrull tar en rutinsväng runt Tensta centrum. Intill ligger Risingeplan, som länge varit ett område som stått i polisiärt fokus. Här arbetar för närvarande inga parkeringsvakter. Skyddsombudet på Transport har utfärdat skyddstopp på platsen. Han har bedömt att det innebär ”fara för liv och hälsa” att arbeta här.

Den bedömningen gör också polisinspektör Kjell Hellström, som arbetar med ledningsstöd i Rinkeby och som gjort flertalet av de 20 anmälningarna från Rinkebys lokalpolisområde till Arbetsmiljöverket.

– Det är bara tur att vi hittills i år endast haft skador på våra fordon, säger han och tilläger att enligt arbetsmiljölagen har polismyndigheten en skyldighet att direkt anmäla allvarliga tillbud – och att de därför också gör det.

Enligt honom har antalet stenkastningar både ökat och ändrat karaktär. Tidigare skedde de oftast i samband med ingripanden, i dag kan de ske under ren rutinpatrullering. Stenarna kastas mot poliser som står ute på gatan, utanför sina fordon och mot poliser som uppehåller sig på torget.

Förklaringen är oftast att ”folk är förbannade över att vi är effektiva”, som han uttrycker det.

– Ju fler ingripanden vi gör mot till exempel narkotikahandeln, desto fler stenkastningar.

Av anmälningarna till Arbetsmiljöverket att döma är polisens underbemanning det stora bekymret. Det som på pappret ser ut som en okej bemanning är sällan det i verkligheten. Kommenderingar, sjukdomar och vab dränerar området på tjänstgörande poliser.

Frank Carlsson, tillförordnad klubbordförande för polisen i området, bekräftar att frustrationen bland poliserna är stor. Tre av de tjänstebilar som han själv använt den senaste tiden har förstörts. Två blev sönderslagna, en sattes i brand. Den senaste hittade han efter att han deltagit i ett konstruktivt och positivt möte med en stor grupp mammor med somalisk bakgrund som ville engagera sig för området.

– Jag kände mig väldigt upplyft efter det mötet. Och så kom jag ut och hittade min bil utbränd.

 

Det är för få faktiska personskador.

 

Än så länge har inte poliserna i lokalpolisområdet fått någon respons från Arbetsmiljöverket – deras anmälningar hamnar långt ner på prioriteringslistan.

– Det är för få faktiska personskador, säger Kent Jansson, chef för den enhet på Arbetsmiljöverket som tar emot anmälningarna.

Han bekräftar dock att man noterat att anmälningar börjar bli många:

– Vi ser att polisen har faktiska arbetsmiljöproblem, samtidigt handlar det om en brottslighet som de ska beivra. Men vi har i bakhuvudet och det kan bli aktuellt med en vanlig inspektion.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz är mycket oroad över utvecklingen.

– Polisernas arbetsmiljö är enormt påfrestande. Det är bara en tidsfråga innan någon skadas allvarligt. Arbetsmiljölagen gäller fullt ut, även för poliser, säger hon.

Enligt henne är frågan dessutom större än så:

– Att man med grovt våld försöker förhindra polisen att göra sitt arbete är en demokratifråga.

Hon menar att det är allvarligt om stenkastning normaliseras av så väl arbetsgivaren som politikerna och Arbetsmiljöverket.

– Det är en gåta för mig hur man kan blunda för de risker som poliserna utsätts för i princip dagligen.

Fakta.Arbetsmiljölagen paragraf 3

3a §

 • En arbetsgivare ska utan dröjsmål underrätta den myndighet som regeringen bestämmer om dödsfall eller svårare personskada som har inträffat i samband med arbetets utförande.
 • En arbetsgivare ska också utan dröjsmål underrätta samma myndighet om skador i samband med arbetet som drabbat flera arbetstagare samtidigt och om tillbud inneburit allvarlig fara för liv och hälsa.

Fakta.Attacker mot polisen

Här är några av de tillfällen som klassificerats som mycket allvarliga händelser där polisen i Järva blivit attackerade eller utsatta för skadegörelse i år. 20 av fallen är anmälda till Arbetsmiljöverket.

Klassificerade som mycket allvarliga händelser:

 • 7 maj 22.00: I samband med patrullering vid bussterminalen i Akalla kastar någon sten mot polisbussen, stenarna missar.
  Polisernas förslag till åtgärd: Öka bemanningen
 • 6 maj 23.55: Utsatta för stenkastning Skårbygränd, Rinkeby, fem poliser utsatta när de är ute på rutinuppdrag.
  Polisernas förslag till åtgärd: Öka bemanningen, se till att bilar blir reparerade snabbt, köp in fler skyddade fordon och bussar med skjutdörrar på båda sidorna så att personalen kan ta sin in och ut enklare
 • 5 maj 18.10: Kontroll av person i Kista. Ett 30-tal ungdomar rör sig på platsen. Det kastas ett flertal stenar och andra föremål mot polisen, dock utan att träffa.
 • Foto: Polisen 30 april 02.35: Skårbygränd, Rinkeby. Två patruller utsätts för stenkastning i samband med ett ingripande. 6-10 stenar kastas, två träffar polisfordonen.
 • 23 april 00.30: Risingeplan, Tensta. Tre polispatruller utsätts för stenkastning vid ett rutinuppdrag. Först direkt mot poliserna, sedan mot den buss de sökte skydd i.
 • 23 april 00.39: Tenstastråket. Stenkastning mot en polisbil, rakt mot en ruta.
 • 23 april 01.30: Risingeplan. Polisen ingriper mot narkotikabrott. Ett tiotal ungdomar sluter upp, 4-5 av dem kastar sten mot såväl poliserna som mot polisbussen.
 • 2 april 20.00: Rinkeby Allé. Sten kastas mot huvudet på polis som precis frihetsberövad en misstänkt. Stenen snuddar polismannens mössa.
  Polisernas förslag till åtgärd: Mer resurser till Rinkeby lokalpolisområde
 • 18 mars 21.10: Vid ett ingripande mot en beväpnad person vid Fornbyvägen riktas grön laser mot patrullen.
 • 16 mars 17.35: Hjulstabackar, Hjulsta. En patrull utsätts för stenkastning från en bro. Bilen får skador. Helt oprovocerat angrepp mot poliser i fordon. ”Det här handlar om ungdomar med antisocialtbeteende och deras hat mot ordningsmakten.”
  Polisernas förslag till åtgärd: Ta bort bron.
 • 16 mars 16.13: Skårbygränd/Rinkebytorg, kontroll av misstänkt inbrottstjuv. Stenkastning mot tre polispatruller. En sten slår i en vägg, 30 centimeter från en av de tjänstgörande polisernas huvud. Bussen träffas av flera stenar. 10-20 personer deltar i stenkastningen Fara för liv och säkerhet.
  Polisernas förslag till åtgärd: "Vi behöver fler uniformerade poliser i yttre tjänst. Vi var i kraftigt underläge och rädsla för personlig säkerhet uppstod hos personalen. Hade vi varit fler hade vi kunnat säkra upp de konfliktområden som fanns på torget. Nu hade vi inte ens chans eftersom vi var tre poliser mot 10-20 människor som hade uppsåt att skada oss.
  Personal rycks till kommenderingar med kort varsel. Det gör att vi som jobbar i det utsatta området löper större risk att skadas genom angrepp."
 • 10 mars 15.00: Rinkeby torg. Efterlyst man ska gripas. Yngre män försöker förhindra gripandet, polisen tvingas använda pepparspray. Den efterlysta kastar ifrån sig narkotika. Personen grips, på väg därifrån kastas det flera ”föremål” mot polisen som sedan blir förföljda av tre män. Orsak: Underbemanning
  Polisernas förslag till åtgärd: "Freda Järvas personal från kommenderingar. Man kan inte vara ett prioriterat område där man eftersträvar polisiär hög närvaro samtidigt som resurserna skickas till annan verksamhet."
 • 7 mars 12.40: Parkeringen vid Rinkebyskolan. En efterlyst person ska gripas. Två kompisar börjar kasta sten av knytnävsstorlek mot polisen. Landar en meter bakom en polis. Den gripna sliter sig, springer in i ett garage. Polisen får tag i honom, utanför garaget står då 6-7 personer med gatstenar. När utryckande tillkallad förstärkning kommer springer de från platsen.

Klassificerade som allvarliga händelser:

 • 11 februari 20.25: Tre poliser på Rinkeby torg utsätts för stenkastning. Ingen person skadas.
 • 15 februari 17.00: Vid ingripande mot en person misstänkt för narkotikabrott, folkmassan uppskattas inte ingripandet, sten kastas mot poliserna
 • 17 februari 15.50: En person som är efterlyst grips vid Rinkeby torg. Vid borttransport av den gripne kastas flertalet stenar som träffar 1-2 meter från poliserna. Stenarna var 3-5 centimeter i diameter
 • 25 februari 16.45: Tensta centrum. Två polismän som fotpatrullerar får en knytnävsstor sten kastad mot sig. Stenen träffar polisbilen som står parkerad precis bredvid dem.
 • 30 mars 17.30: Vid ett ingripande får en polis ett knytnävsslag i bakhuvudet.
 • 31 mars 21.00: Två personer smyger sig på en polis bakifrån, kastar en PET-flaska på honom samt skriker att polisen ska sticka från området. Polismannen arbetar civilt och är ensam vid tillfället.
 • 17 april 01.49: Stenkastning från en bro i Tensta mot polisbilar. Uppenbart planerat.
 • 23 april 21.30: Polisbil träffas av sten som kastas mot bilen vid Hyppingeplan.
 • 24 april 21.00: Polisbuss träffas av kastande sten vid Risingeplan.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.