Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stenkastning hindrade släckning av Rinkebybränder

Sent på söndagskvällen, en utbränd Volvo kombi i Rinkeby.
Sent på söndagskvällen, en utbränd Volvo kombi i Rinkeby. Foto: Maja Suslin / TT

Brandförsvaret ryckte ut till bränder i Rinkeby i norra Stockholm sent på söndagskvällen. Men kom inte fram – eftersom ungdomar kastade sten mot brandbilarna. I stället har polisen agerat brandkår.

– Ja, så är det. Polisen var förbi och fick låna handsläckare av oss, så branden det larmats om i stadsdelen har de lyckats släcka. De gjorde en insats i husets bottenvåning, branden var inte av någon större omfattning. Huset är dock rökfyllt, säger Jarmo Hokkanen Carlsten, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningstjänst, till DN vid 00.45-tiden, natten till måndag.

Första larmet kom in klockan 23.11. Då gällde det ett antal bilbränder. Kort senare larmades det om att ”någon form av brandbomb” hade kastats in och satt eld på huset.

– Vi kör inte fram när stenkastning pågår. Polisen måste först säkra området. De har rapporterat inifrån området att flertalet av de bilbränder vi larmats om har slocknat, säger

– Vi förvarnades tidigare på kvällen av polisen att stenkastning förekom, säger Hokkanen Carlsten.

Strax efter klockan tre på morgonen lämnade ambulans och brandbilar Rinkeby.
Då hade det varit lugnt i ett par timmar men ett par polispatruller fanns på plats under resten av natten.

Hur många stenkastare som var i farten är oklart. Enligt vissa uppgifter handlade det om ett tjugotal.

Rättelse: DN skrev tidigare att branden ska ha skett i Rinkebys kulturhus. Den eldhärjade lokalen är ett tidigare bostadshus där bland annat Försäkringskassan och polisen haft sina lokaler.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.