Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholm är gaytätast i Sverige

Stockholm är landets hbtq-tätaste stad. Nära hälften av dem som lever i samkönat äktenskap eller partnerskap bor i huvudstaden.

– De flyttar hit för stadens anda och möjligheter, precis som heterosexuella, säger forskaren Thomas Wimark.

Han är doktor i kulturgeografi vid Stockholms universitet och kan i en ny avhandling slå fast att huvudstaden är homosexuellas förstahandsval. Men det handlar inte som man kan tro om inskränkthet och diskriminering i landsorten.

– Att homosexuella söker sig till storstäder i högre utsträckning än heterosexuella betraktas ofta som ett tecken på att det skulle vara svårt att leva som gay i småstäder på grund av fördomar. Min forskning tyder på att den attityden håller på att ändras. Medan äldre generationer ofta lämnade småstäder på grund av diskriminering och litet samhälligt stöd, flyttar den yngre generationen homosexuella till storstäderna för stadens anda och möjligheter. Alltså av samma anledning som heterosexuella flyttar hit, säger Thomas Wimark.

Avhandlingen, som bygger både på statistik från SCB och boendeuppgifter från medlemmar på Nordens största gaysajt Qruiser, visar att Stockholm har landets starkaste boendekoncentration av homosexuella. Och att koncentrationen av män är starkare än kvinnor. Att män väljer huvudstaden i högre utsträckning än lesbiska menar Thomas Wimark har att göra med att kvinnor oftare har barn vilket i sin tur gör flyttningar mer komplicerade.

– Genom tidigare forskning vet vi att familjebildning påverkar oss att flytta mindre över längre avstånd. För singlar är det enklare att flytta. Det kan leda till att fler homosexuella män är bosatta i storstäderna. Sedan är homosexuella en minoritet av befolkningen. Då lockar storstäder med större koncentration av homosexuella för att det helt enkelt finns större chans att finna en partner där.

Att så många homosexuella väljer boende i storstäder betyder dock inte att de är mer toleranta än mindre städer. Uppkomsten av särskilda ”gayområden”, platser där hbtq-personer samlas och känner sig trygga, kan exempelvis leda till att människor utanför känner sig hotade. Om ingen kontakt sker dem emellan, kan hat och fördomar uppstå, menar Thomas Wimark.  

– Homofobi finns överallt i samhället. Det är en förlegad föreställning att homosexuella skulle vara mer utsatta i mindre städer än i större. Det syns bland annat i antalet Prideevenemang på senare år. Förr var det något som var storstäder som Stockholm förunnat, i dag hålls Pridefestivaler och parader över hela landet.

Fakta.Fler flatäktenskap i Sverige – fler bögäktenskap i Stockholm

8 845 män och kvinnor lever i samkönat äktenskap eller registrerat partnerskap i Sverige. Av dessa är 4 883 kvinnor och 3 962 män. Flest samkönade äkten­skap och registrerade partner­skap finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.

40 procent av alla homosexuella som är gifta eller i registrerat partnerskap bor i Stockholm. (3 589)

47 procent av alla homosexuella män som är gifta eller i registrerat partnerskap bor i Stockholm (1 886).

35 procent av alla homosexuella kvinnorna som är gifta eller i registrerat partnerskap bor i Stockholm (1 723).

2 200 barn i Sverige har en eller två föräldrar som lever i ett samkönat äktenskap eller registrerat partnerskap.

Källa: SCB, 2013

Forskare Thomas Wimark håller föredrag 30 juli 2014 kl 17:00–17:45

Plats: Kafé Klara, Pride House (Kulturhuset)

Mer läsning.

Kultur. Pridefestivaler sprider sig till allt fler platser i landet. Sid 4–5

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.