Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-28 14:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholm-borjar-vaccinera-sarskilda-riskgrupper-med-dos-tre/

STHLM

Stockholm börjar vaccinera särskilda riskgrupper med dos tre

På onsdag kommer personer i särskilda riskgrupper att kunna erbjudas en tredje dos vaccin av Region Stockholm.
På onsdag kommer personer i särskilda riskgrupper att kunna erbjudas en tredje dos vaccin av Region Stockholm. Foto: Johan Nilsson/TT

Region Stockholm kommer från och med nästa vecka börja ge människor i särskilda riskgrupper en tredje dos vaccin mot covid-19.

Den 1 september gav Folkhälsomyndigheten grönt ljus till regionerna att börja ge människor över 18 år med kraftigt nedsatt immunförsvar en tredje dos vaccin mot covid-19.

– En extra dos vaccin skulle kunna stärka skyddet hos många med kraftigt nedsatt immunförsvar och det kan även bli aktuellt med fler doser. Det kommer i praktiken att bli viktigt med behandlande läkares bedömningar, sade statsepidemiolog Anders Tegnell då i ett pressmeddelande.

Nu har Region Stockholm beslutat att man kommer att påbörja den tredje rundan av vaccineringen onsdagen den 15 september. Först ut är patienter som är organtransplanterade.

– Det är bra att vi äntligen kan komma framåt med dos tre, men vi behöver fler besked snart, dos tre till äldre? Andra riskgrupper? skriver Stockholms vårdutvecklingsregionråd Desirée Pethrus (KD) i en kommentar.

Dos tre-vaccineringen samordnas och utförs av Karolinska universitetssjukhuset, redan nu har ett antal patienter fått en tredje dos vaccin mot covid-19, i samband med inplanerade läkarbesök.

Folkhälsomyndighetens bedömning är att den tredje dosen kan ges åtta veckor eller senare efter dos två.

Läs mer:

Stockholmsläkare: För tidigt att lätta på restriktionerna

Drop-in-vaccinering införs i Stockholm

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt