Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 15:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholm-borjar-vaccinera-ungdomar-9-augusti/

STHLM

Då börjar Stockholm vaccinera ungdomar

”Utifrån hur vaccinläget ser ut nu gör vi bedömningen att vi kan dra igång den 9 augusti”, säger Désirée Pethrus (KD).
”Utifrån hur vaccinläget ser ut nu gör vi bedömningen att vi kan dra igång den 9 augusti”, säger Désirée Pethrus (KD). Foto: Jessica Gow/TT

Vaccineringen av ungdomar födda 2005 eller tidigare i Region Stockholm kommer att dra igång den 9 augusti, meddelar Désirée Pethrus (KD), vårdutvecklingsregionråd i regionen.

– Vi hoppas att det ska ge en positiv effekt på smittspridningen och även bidra till trygghet bland ungdomarna, säger hon.

Tidigare i juli kom Folkhälsomyndigheten med beskedet att ungdomar födda 2005 eller tidigare kan erbjudas vaccination mot covid-19 från och med augusti. Nu meddelar region Stockholm att vaccineringen av ungdomar kommer att påbörjas den andra veckan i augusti – samtidigt som vaccineringen i fas 4 pågår för fullt.

– Utifrån hur vaccinläget ser ut nu gör vi bedömningen att vi kan dra igång den 9 augusti. Vi räknar även med att större leveranser av vaccin är på ingång, säger Désirée Pethrus (KD).

Regionrådet kallar beskedet för ”efterlängtat”.

– Många ungdomar har haft en jobbig tid med begränsningar i sin vardag, såsom inställda sport- och fritidsaktiviteter. Flera har dessutom studerat sina sista skolår på distans, säger hon.

Regionen hoppas att vaccineringen av ungdomar ska hjälpa till att hålla smittan borta från klassrummen.

– Ungdomar umgås ofta i större grupper och vi hoppas att vaccineringen kommer att skapa en trygghet även bland dessa, säger Pethrus (KD).

Enligt Folkhälsomyndighetens undersökningar har viljan att vaccinera sig varit god även bland de yngsta åldersgrupperna. Region Stockholm tror på en god vaccintäckning även bland ungdomarna.

– Nu är det viktigt att vi når ut med budskapet att vaccinet kan skydda dem själva, men också om deras möjlighet att genom vaccinering minska smittspridningen i samhället och på så sätt skydda mer utsatta grupper, säger Pethrus (KD).

I Stockholm skiljer sig vaccintäckningen åt mellan stadsdelarna och i utsatta områden är vaccintäckningen förhållandevis låg, särskilt bland yngre. Enligt regionrådet kan nya åtgärder för att nå ut till 15-17-åringar i dessa områden bli verklighet.

– Vi jobbar vidare med att försöka nå ut med information om vaccinet till alla. Möjligtvis får vi tänka på ett nytt sätt för denna grupp.

Folkhälsomyndigheten har också meddelat att vaccineringen av barn från 12 år i riskgrupp kan påbörjas i samband med att de äldsta ungdomarna släpps på.

Läs mer:

Fortsatt färre utrikesfödda som vaccinerar sig

Fall av deltavarianten ökar i Stockholm

Tegnell: Det här talar emot ökad smittspridning i Sverige

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt