Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholm en av världens mest skivbutikstäta städer

En kund på skivbutiken Pet Sounds på Södermalm.
En kund på skivbutiken Pet Sounds på Södermalm. Other: Lars Lindqvist

Stockholm är en av världens mest skivbutikstäta städer. Detta enligt en sammanställning av skivsamlarsajten Discogs.

Stockholm noterar en sjundeplats, strax efter New York och något före Buenos Aires, på Discogs lista. Med sina 93 skivbutiker toppas listan av Tokyo. Att just den japanska huvudstaden har flest skivbutiker i världen är inte så märkligt enligt sajtens blogg med tanke på Tokyos dokumenterade passion för musik och vinyl.

Enligt listan finns det 40 skivbutiker i Stockholm. Den uppgiften har i sin tur hämtats från Vinyl Hub, en entusiastsajt som säger sig ha som ambition att dokumentera varenda skivbutik i hela världen.

Vinyl Hub noterar att det finns 119 skivbutiker i Sverige. Därmed placerar vi oss på en elfte plats i sammanställningen över vilka länder som har flest skivnasare. I USA, som föga förvånande tronar på förstaplatsen, finns hela 1.482 butiker. Det innebär att landet har drygt 0,46 skivbutiker per 100.000 invånare. Motsvarande siffra för Sverige är 1,23.

Stockholms skivbutiker har ett gott rykte på kontinenten. Hollywood-regissören Quentin Tarantino har exempelvis kallat Skånegatanbaserade Pet Sounds för världens bästa skivbutik och Andra Jazz på Rödabergsgatan har lovprisats av Thurston Moore, obotlig diskofil och frontman i bandet Sonic Youth.

Läs mer: Skivbutik satsar smalt

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.