Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

”Stockholm får inte bli Nordens Neapel”

Staden bör omedelbart kräva vite av Ragnsells. Det anser flera oppositionspartier som tycker att staden sänder ut fel signaler.

– Stockholm ska vara Nordens Venedig – inte Nordens Neapel, säger Lotta Edholm (L).

Det finns inga ursäkter för de senaste veckornas haveri och Ragnsells bör avkrävas viten nu, anser oppositionsborgarrådet.

– Staden agerar alldeles för slappt när man köper entreprenörens ursäkter. Det är inte stadens uppgift. Stockholm ska vara Nordens Venedig, inte Nordens Neapel, säger hon.

I en skrivelse till kommunstyrelsen ifrågasätter hon stadens krisberedskap.

– Det har handlat om enorma mängder sopor. Då måste staden agera omedelbart och köpa in en annan entreprenör. Nu har det gått veckor.

Ragnsells vann upphandlingen och tog över tömningen av de bottentömda kärlen men företagets bilar hade fabrikationsfel. Beskedet från Stockholm Vatten är att man jobbar med entreprenören för att lösa problemen.

Erik Slottner (KD) säger att staden sänder signaler till andra att det är okej med avtalsbrott utan att riskera viten.

– En markering från stadens sida är alldeles nödvändig. Annars riskerar det att bli ett prejudikat för framtiden. Att kräva pengar i efterhand är vanskligt, säger han.

Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) håller med Stockholm Vatten om att det viktigaste är att komma i kapp. Frågan om viten blir nästa steg.

– I kontraktet finns skrivelser både om avdrag och viten, och det kommer att landa hos Ragnsells. Sedan kan jag förstå stockholmare som anser att man gjort en dålig upphandling, säger Katarina Luhr.

Är det en dålig upphandling?

– Jag är trygg med att problemen går att lösa. Annars får man titta på ett alternativ.

Läs även: ”Sopkaoset ska fortsätta resten av veckan”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.