Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholm har fått sin första fiskauktion

Nu finns nyfångad fisk bara ett klick eller en t-bana bort. Stockholms första fiskauktion premiäröppnade i Slakthusområdet på fredagsmorgonen.

– Det är väldigt bra för Stockholm, fisket och miljön, säger landshövding Chris Heister (M).

Lukten av fisk och saltvatten vilar över Stockholms fiskmarknads nya lokaler i Slakthusområdet. På slaget sju startar auktionen av nattens fångst. Via storbildsskärm och på mobiler följer köparna intensivt budgivningen.

Försäljningen sker via nätet men vissa vill se fisken på riktigt innan de slår till. PG Nilsson, storkrögaren bakom bland andra Riche och Sturehof, är här för att handla färska råvaror till restaurangerna inför helgen.

– Fisk och skaldjur är de viktigaste råvarorna på våra restauranger och fisken är i snitt två dagar fräschare här. I dag har vi köpt 100 kilo jättefina räkor från Axö för 50 kronor kilot, säger PG Nilsson.

Han har i flera år arbetat aktivt för att ta färsk svensk fisk till Stockholmsmarknaden och hoppas att auktionen ska gynna såväl fiskare och krögare som konsumenter.

– Vi tycker att det är viktigt att stimulera lokalt fiske. I slutändan kan fisken bli omkring 20 procent billigare för konsumenterna. Det är korkat att fisken ska resa från Stockholm till Göteborg och tillbaka, säger han.

På plats finns även mälarfiskaren Roland Karlsson, 73, som fiskar gös och gädda i Mälaren. Nu slipper hans fisk ta omvägen via Göteborgs fiskauktion och därmed tappa ett par dygn i färskhet.

– Det är otroligt att Stockholm med sitt befolkningsunderlag inte haft en egen fiskauktion, det är en så stor marknad med kunder som vill ha hög kvalitet. Genom att ta bort grossistledet hoppas jag att fiskarna kan få några kronor bättre betalt och att kunderna kan köpa det lite billigare, säger Roland Karlsson.

Han är en av Stockholms fiskauktions åttiotal ägare varav cirka 75 procent är fiskare. Förhoppningen är att auktionen ska stärka det småskaliga skärgårdsfisket i Östersjön, vilket också landshövdingen understryker under invigningen.

– Om vi inte stärker det kustnära och småskaliga fisket så riskerar det att dö ut. Jag hoppas också att vi kan stärka attraktionskraften för Stockholm med färsk fisk. Det är dessutom klimatsmart och en del i vårt miljövårdsarbete, säger Chris Heister (M).

När morgonrusningen är över har ett fyrtiotal köpare bjudit på sortimentet. Kunderna kommer inte bara från Stockholm och Sverige.

– Vi har även haft utländska kunder, några belgare som köpte kräftor och gös från Mälaren och Hjälmaren. Nätauktionen gör ju att man kan sitta var som helst och bjuda på fisken, lokalt och internationellt, säger Henrik Johansson, vd för Svensk Fiskauktion.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.