Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 09:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholm-hotar-stanga-restauranger-som-bryter-mot-smittregler-i-pask/

STHLM

Stockholm hotar stänga restauranger som bryter mot smittregler i påsk

Det varma vädret har medfört ett myllrande folkliv i centrala Stockholm.
Foto: Alexander Mahmoud

På uppdrag av Smittskydd Stockholm ska Stockholms stad kontrollera restauranger och kaféer i påsk så att de följer de skärpta smittskyddsreglerna. Verksamheter som bryter mot reglerna kommer att stängas.

– Det kommer att genomföras kontroller under helgerna och leda till beslut om man inte följer reglerna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Förra veckan startade miljöförvaltningen extra kontroller av serveringar för att säkerställa att de följer de skärpta smittskyddsreglerna tillsammans med Smittskydd Stockholm. Inspektionerna kommer att fortsätta under påsken då man befarar att många påsklediga stockholmare lockas att trotsa rekommendationerna om att hålla avstånd.

– Våren lockar många att sätta sig på uteserveringar. Många kaféer och restauranger tar ett stort ansvar för att hindra smittspridning. Samtidigt får vi signaler om att reglerna inte efterlevs lika bra överallt, säger Per Follin, smittskyddsläkare.

”Vi får signaler om att reglerna inte efterlevs lika bra överallt”, säger smittskyddsläkare Per Follin.
Foto: Eva Tedesjö

De skärpta reglerna innebär att all mat ska serveras vid borden. Gästerna ska hålla minst en armlängds avstånd till varandra. Det får inte uppstå trängsel i kön, vare sig innanför eller utanför dörren till serveringen.

Smittskyddsläkaren har rätt att stänga ned verksamheter som inte följer reglerna.

– Vi vill med detta understryka allvaret i Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi ser fortfarande tecken på samhällsspridning i Stockholm och därför är det viktigt inför påsken att be såväl restaurangägare som gäster om hjälp med att begränsa smittspridningen, säger Per Follin.

Under en pressträff på torsdagseftermiddagen konstaterade statsepidemiolog Anders Tegnell att trängsel på restauranger ska undvikas.

– Samma ansvar gäller på uteserveringarna, det finns ingenting i den här lagstiftningen som säger annorlunda. Även gästerna har ett ansvar för detta, påpekade Tegnell.

– Vi får en del upprörda mejl från butiksinnehavare som har väldigt svårt att hålla nere på trängseln och få kunder att inte trängas. Vi har tillsammans med Stockholm och övriga delar av landet tagit fram en rutin för att stänga ned verksamheter som inte följer reglerna.

Läs mer: Tegnell: Skulle vara mer bekymrad om det regnade och folk umgicks inomhus

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt