Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-17 19:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholm-kan-infora-mammografi-for-kvinnor-over-74-ar/

STHLM

Stockholm kan införa mammografi för kvinnor över 74 år

Mammografi för kvinnor över 74 år i Stockholms län ska utredas.
Mammografi för kvinnor över 74 år i Stockholms län ska utredas. Foto: Christine Olsson/TT

Kvinnor över 74 år erbjuds inte mammografi i dag. Det vill den blågröna majoriteten i Stockholms läns landsting ändra på och begär därför att frågan utredas.

– Vi måste stoppa åldersdiskrimineringen i vården, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

Rätta artikel

Enligt Socialstyrelsens rekommendationer är anledningen till att endast kvinnor mellan 40 och 74 år erbjuds mammografi brist på vetenskapligt underlag. I dagsläget finns helt enkelt inga studier av screeingprogram för kvinnor under 40 eller över 74 år och därmed inte heller någon bild av hälsovinster eller risker hos åldersgrupperna. Äldre kvinnor får därföboka tid för undersökning på egen hand.

Samtidigt är medianåldern för kvinnor som insjuknar i bröstcancer 64 år, enligt  Cancerfonden som också uppger att färre än 5 procent drabbas innan de fyllt 40 år. Drygt 80 procent av de som drabbas är över 50 år. Den äldre andelen som kommer till behandling för nyupptäckt bröstcancer ökar stadigt i takt med att befolkningen blir allt äldre, enligt Cancercentrum. 

Den blågröna majoriteten i Stockholms läns landsting har i en skrivelse till hälso- och sjukvårdsnämnden begärt att behovet av mammografi hos kvinnor över 74 år ska utredas. Här framhåller man att äldre i dag diskrimineras och att det är dags att ta fram underlag som inkluderar gruppen i screeningprogrammet.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, säger att åldersgränsen måste uppdateras och att de nu ger hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att göra en hälsoekonomisk utredning av möjligheterna att erbjuda avgiftsfri mammografi även för kvinnor över 74 år i Stockholms län.

Läs mer: Titti Schultz om mammografi: Vi är rädda för det stora C:t

– Tidig upptäckt av cancer räddar liv. Var femte kvinna som drabbas av bröstcancer är över 74 år. Dagens åldersgräns för mammografi baseras på över 30 år gamla analyser och behöver uppdateras – det handlar om både etiken och om den medicinska utvecklingen. Vi måste stoppa åldersdiskrimineringen i vården, säger Anna Starbrink.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.
Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd. Foto: Lisa Mattisson, Lisa Mattisson

Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingslandstingsråd, säger att det finns ett stort behov av att utreda åldersgränsen. 

– Åldersgränsen för mammografi ifrågasätts av många. Risken att dö i bröstcancer minskar med 25 procent om man deltar i screeningen. Därför är det viktigt att utreda åldersgränsen, säger Ella Bohlin (KD).

– Var femte kvinna som drabbas av bröstcancer är över 74 år. Förutom den enskilda kvinnan som vinner mycket trygghet och förhoppningsvis många friska levnadsår, är det en vinst för sjukvården och samhället i stort om vi kan förebygga sjukdom. De tidigaste behandlingarna är oftast de effektivaste.

Det finns ännu ingen tidsplan för utredningen, men Anna Starbrink hoppas att kvinnor över 74 år kommer att kunna erbjuadas screening inom ett par år i Stockholms landsting. 

– Naturligtvis hoppas vi att detta blir något som också kan genomföras nationellt, säger  Anna Starbrink.

DN har tidigare berättat att tre av tio kvinnor i Stockholm inte kommer till sina undersökningar. Trots att det finns både nationella och internationella riktlinjer för rutinmässiga påminnelser och evidens som visar att påminnelser ger goda resultat har Stockholms landsting inte följt riktlinjerna.

År 2017 kom riksdagsledamoten Azadeh Rojhan Gustafsson (S) och flera partikollegor med en motion för att inkludera kvinnor över 74 år i det nationella screeningprogrammet. I samband med att motionen avslogs i kammaren beslutades att riksdagen istället skulle se över om kvaliteten mellan olika vårdmottagningar kan jämföras för den enskilde och att regeringen bör ta fram en ny cancerstrategi.