Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholm kan välja bort Telia

Stockholms stad kan komma att välja en annan leverantör än Telia Sonera vid nästa upphandling av telefonabonnemang. Fastighets- och kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) är mycket kritisk till företagets koppling till diktaturer.

Debatten om halvstatliga Telia Soneras leveranser av telefonsystem till diktaturstater, som dem i Vitryssland och Uzbekistan, kan nu komma att göra att bolaget förlorar nästa upphandling. Samarbetet med diktaturerna avslöjades av SVT:s Uppdrag granskning och av DN.se.

På sin blogg skriver Madeleine Sjöstedt: ”Staden ska inte genom sina avtal indirekt via Telia Sonera, eller annat företag heller för den delen, bidra till att säkerhetstjänster i några av världens mest brutala diktaturer får fri tillgång till all information eller stödja företag som medverkar till systematiska trakasserier och fängslanden av oppositionella.”

När Stockholms Stad nu förbereder en ny upphandling som bland annat inbegriper 40 000 telefonabonnemang kan Telia Sonera komma att få problem med att konkurrera om tjänsten.

Enligt Sjöstedt är det inte acceptabelt att ett företag som Telia Sonera inte har ett aktivt arbete när det gäller demokratifrågor och att företaget inte tar ett socialt ansvar för sin verksamhet.

– Jag och mina partikamrater är inte nöjda med de svar som Telia Sonera gett, jag hoppas verkligen att företaget kan ge tydligare svar än de vi fått hittills. När jag läste Lars Nybergs inlägg på DN Debatt trodde jag att den skulle kasta nytt ljus över det hela men istället skapade den bara nya frågor.

Madeleine Sjöstedt tror inte att Stockholm Stad kommer att skriva in något krav på att ett företag måste arbeta aktivt med demokratifrågor i sin kravspecifikation inför nästa upphandling. Detta är något som hon hoppas få Telia Sonera att inse ändå. Hon är mycket kritisk till hur Telia Sonera och dess vd Lars Nyberg har svarat på den kritik som riktats mot företaget:

– Det finns en aningslöshet som gör att man blir helt förbluffad. Att en säkerhetstjänst i en diktatur ska ha rätt att ta del av trafiken på nätet strider mot allt vad vi ser som demokratiska rättigheter.  För mig känns det som en förgången tid att som Telia Sonera tala om svaga demokratiska traditioner och att det skulle råda en slags demokrati ibland annat Vitryssland som inte liknar den vi känner.

Finns det någon anledning för er själva att vara självkritiska? Borde inte Stockholm Stad ha ställt dessa krav tidigare?

– Vi kanske måste fundera över hur det har sett ut och om vi har brustit på någon punkt, säger Madeleine Sjöstedt.

Enligt Sjöstedt kan det bli aktuellt att se över även andra framtida upphandlingar och hur dessa företag arbetar med demokratifrågor.

I slutet av februari i år drev biträdande socialborgarrådet Ewa Samuelsson (KD) igenom att Stockholms stad vid upphandlingar ska begära att leverantörerna uppfyller ett antal social krav.

"Om staden ställer sociala krav vid upphandlingar påverkar det leverantörerna och bidrar till ett bättre samhälle", sa Ewa Samuelsson då enligt ett pressmeddelande.

Arbetet med att upphandla en ny leverantör har precis påbörjats och kommer att ta minst ett år. Den totala kostnaden kommer att röra sig om ett par hundra miljoner kronor för telefoni och internettrafik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.