Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.
Region Stockholm kommer inte att klara det tidigare uppsatta målet om att alla stockholmare skulle vara vaccinerade till midsommar.
Foto: Magnus Hallgren
Region Stockholm tvingas skjuta upp vaccinmålet att alla stockholmare ska vara vaccinerade till midsommar.
– Eftersom vi fått förseningar i leveranserna räknar vi med att vara klara först i mitten av juli, säger Désirée Pethrus (KD), vårdutvecklingsregionråd.
Försenade leveranser gör att regionen nu dessutom tvingas skjuta fram prognosen för när alla stockholmare ska vara vaccinerade.
– Eftersom vi fått förseningar av leveranser räknar vi med att vara klara i mitten av juli, inte till midsommar. Men det här är preliminära bedömningar. En halv miljon av de doser vi räknar med är från vaccintillverkarna Curevac och Johnson och Johnson, och de är ju inte godkända av den europeiska myndigheten EMA ännu. Det är mycket som hänger i luften dessvärre, säger Désirée Pethrus.
Region Stockholm är fortfarande i den första fasen av vaccineringen. Först i mitten av mars räknar man med att fas två, där äldre över 65 år och riskgrupper ingår, kan starta.
– Fas två kommer att starta i mitten på mars. Sedan väntar fas tre i april där alla över 60 år ingår och fas 4 för hela allmänheten startar i maj. Men allt hänger på leveranserna, säger hon.
Vårdutvecklingsregionråd Désirée Pethrus (KD) meddelar att prognosen för vaccination skjuts upp i Stockholmsregionen.
Foto: Nicklas Thegerström
När ska de äldre i fas två få information om vaccineringen?
– I slutet av februari börjar utskicket till äldre över 65 år. I brevet finns information om hur det ska gå till att boka vaccinering. Informationen är på engelska, svenska och instruktioner om hur man ska gå tillväga för att läsa informationen på nio andra språk. De som är allra äldst kommer att få information först och sedan skickas breven ut i fallande skala vartefter det finns vaccin att tillgå.
Så 90-åringar går före 80-åringar?
– Ja, vi följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. Men om man är i riskgrupp hamnar man också i fas två. En person som är sjuttio och riskgrupp kan komma före någon som är äldre. Jag vet inte exakta detaljer. Men jag tror att vårdcentralerna känner sina patienter och kommer att klara prioriteringen.
Varför skickar ni inte bara ut en kallelse om vaccination?
– För att det kan minska effektiviteten i vaccinationen. Det här är ju ett erbjudande om vaccin och inte tvingande. Om vi skulle kalla till tider som inte passar så blir det uteblivna besök och arbete med ombokningar som gör att man reducerar effektiviteten.
”Det är viktigt att alla som kan bokar via 1177 för att det här ska fungera på ett bra sätt”, säger Désirée Pethrus.
Foto: Nicklas Thegerström
Vad gör den som inte har bank-id?
– Vi kommer att ha telefonbokning via vårdcentralerna, men det är viktigt att alla som kan bokar via 1177 för att det här ska fungera på ett bra sätt. Cirka 84 procent av invånarna har ett konto på 1177.
Får man sjukresa till vaccinationen?
– Om man inte själv kan ta sig till vårdcentralen ska man kunna få en sjukresa, om man är 70 plus eller i riskgrupp.
Var kan man vaccinera sig?
– Vaccinationerna kommer att utföras på alla vårdcentraler, hos de 400 aktörer som redan i dag vaccinerar samt på Karolinska universitetssjukhuset. Vi tittar även på större lokaler, exempelvis kyrkor och moskéer, men det är inte klart vilka som kommer att användas, säger Désirée Pethrus.
Region Skåne har tidigare meddelat att de inte kommer att klara vaccinationsmålet. ”Med nuvarande leveransprognoser och på grund av att vi tappar så mycket i vaccinationstakten nu i februari och mars så kommer vi inte att kunna uppnå målet att 70 procent av den vuxna befolkningen skall vara färdigvaccinerade den 30/6”, skriver regionens vaccinsamordnare Per Hagstam i ett mejl.
Också region Halland har tidigare flaggat för att vaccinmålen blir svåra att nå.