Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 01:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholm-kraver-tredje-vaccindos-till-akutvardspersonal/

STHLM

Stockholm kräver tredje vaccindos till akutvårdspersonal

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) vill börja vaccinera personalen inom akutvården med en tredje dos.
Finansregionrådet Irene Svenonius (M) vill börja vaccinera personalen inom akutvården med en tredje dos. Foto: Nicklas Thegerstrom

Sedan en tid tillbaka vaccineras utvalda grupper med en tredje dos – och dit hör inte akutvårdspersonal.

Men samtidigt som Folkhälsomyndigheten varnar för ökad smittspridning i vinter kräver Stockholm grönt ljus för att ge anställda inom akutvården en tredje spruta.

– Vi måste ha vårdens anställda friska så att vi kan upprätthålla vårdens kapacitet, säger Stockholms finansregionrådet Irene Svenonius (M).

Irene Svenonius är bekymrad. En redan pressad sjukvård har i höst sett ett ännu större tryck på grund av säsongsbetonade sjukdomar som RS-viruset och influensan.

Lägg där till en potentiellt stigande smittspridning av covid-19, något Folkhälsomyndigheten under onsdagens presskonferens flaggade för, och det finns risk för att belastningen på sjukhusen blir ohållbar, enligt finansregionrådet.

– Jag är väldigt bekymrad för det är en väldigt dålig kombination. Om vårdanställda som inte fått en tredje dos får covid-19 blir arbetsbelastningen omänsklig för de som är på jobbet. Det har vi sett under våg ett, två och tre. Skulle det komma en fjärde våg så vill vi inte se det en gång till, säger Svenonius.

– Jag är förvånad över att Folkhälsomyndigheten inte har gett besked om en tredje dos till vårdens anställda. Här måste staten inse allvaret, både för Stockholm och för andra regioner.

Hon får medhåll från Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.

– Jag skulle vilja att vårdpersonal får en tredje dos så fort som möjligt. Jag tror att alla väntar på att få klarttecken från Folkhälsomyndigheten, säger Styrud.

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, vill att vårdpersonal får en tredje vaccindos så snart som möjligt.
Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, vill att vårdpersonal får en tredje vaccindos så snart som möjligt. Foto: Magnus Hallgren

Sedan slutet av september ges en tredje vaccindos till särskilda samhällsgrupper. Inledningsvis handlade det om personer på särskilt boende, personer med hemtjänst eller hemsjukvård samt personer som är 80 år och äldre.

En månad senare utökades rekommendationerna till att även gälla alla över 65 samt personal inom hemtjänst, hemsjukvård och särskilt boende – men något besked kring vårdpersonal har inte meddelats.

Sedan dess har röster höjts från flera håll om att vaccinera även sjukvårdspersonal. Bland annat var även Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) inne på ett liknande spår för två veckor sedan. I Skåne vill regionledningen runda Folkhälsomyndigheten och ge vårdpersonalen överblivna vaccindoser, vilket Läkartidningen rapporterat om under onsdagen.

Enligt Irene Svenonius är Region Stockholm redo att inleda vaccinering av vårdpersonal så fort Folkhälsomyndigheten ger grönt ljus. Däremot är det inte aktuellt att försöka bryta mot myndighetens vaccindirektiv likt Skåne. Hellre ser hon att regeringen ger ett tydligt besked.

– Vi har inga överblivna doser på det sättet så den möjligheten finns inte. Men jag ser gärna att regeringen kliver fram och ger ett tydligt besked om vad som gäller. Regeringen borde vara lika angelägen som jag om att vi ska kunna upprätthålla vårdens kapacitet i hela Sverige under vinterhalvåret, säger Svenonius.

Läs mer:

Vaccinationspass för evenemang från 1 december

Folkhälsomyndigheten backar från beslutet att inte testa dubbelvaccinerade

Svenskarna som tröttnade på Norge

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt