Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholm mest dynamiska regionen i Norden enligt ny rapport

Other: Vilhelm Stokstad/TT

Stockholm är Nordens mest dynamiska region, enligt en ny rapport från Nordiska ministerrådet som släpptes under torsdagen. Sverige i stort utmärker sig på flera punkter, men rapporten lyfter också fram en del framtida utmaningar.  

Det är de 74 nordiska regionernas ekonomiska potential, befolkningssammansättning och arbetsmarknadsförhållanden som jämförs i rapporten ”State of the nordic region”. Efter Stockholm kommer Köpenhamn och Oslo på en andra respektive tredje plats. 

Det är andra gången som rapporten utkommer. Första gången den släpptes för två år sedan hamnade Stockholmsregionen på en tredjeplats.

Stockholm har utsetts till den mest innovativa regionen i hela EU under 2017

– Att regionen lyfter två placeringar beror dels på att inflyttningen dit har varit den största de senaste åren, men det har också att göra med att sysselsättningen är så hög bland invånarna som bor där. Dessutom har Stockholm utsetts till den mest innovativa regionen i hela EU under 2017, säger Julien Grundfelder, avdelningschef för GIS på forskningsinstitutet Nordregio och projektledare för rapporten.

Jämfört med den senaste mätning klättrar också Västra Götalandsregionen från en trettonde till en sjunde plats. Även Uppsala län ligger på bland topp 10.

Läs mer: Stockholm – en av världens bästa städer 

Gävleborg är det svenska län som har den minsta regionala potentialen enligt rapporten.

Överlag går det bra för Sverige. Enligt rapporten har landet nu den högsta sysselsättningsgraden i hela EU. Sverige är också det mest populära målet för utländska investeringar. Under perioden 2003 till 2016 attraherade Norden nästan 7 procent av de samlade investeringarna i Europa, varav 3 procent gick till Sverige.

– Det handlar om att det är ett modernt land med utvecklad sjukvård, fungerande infrastruktur och en högutbildad befolkning. Dessutom har Sverige kommit långt i digitaliseringsprocessen, säger Julien Grundfelder. 

Rapporten pekar också på flera gemensamma tendenser bland de nordiska länderna. Befolkningen växer och urbaniseringen tilltar. Detta förklaras med en stor invandring samt inflyttning av unga till de större städerna. 

Var åttonde invånare i Norden är född någon annanstans, vilket har bidragit till en mångfald bland befolkningen. Samtidigt blir befolkningen också allt äldre. Dessa faktorer är särskilt tydliga i Sverige.

Rapporten bedömer att flera svenska regioner kommer att växa med 10 procent fram till 2030, framför allt i de södra delarna. Men en växande befolkning kommer också med en del utmaningar. I Sverige och Finland finns den högsta andelen av invånare som är över 65 år.

Läs mer: Stockholms rykte fortfarande i topp  

– Det kan leda till ekonomiska problem i framtiden när andelen som inte jobbar blir allt större, säger Julien Grundfelder.

Vi ser att personer som fötts i ett land utanför EU och flyttat till Norden löper mycket högre risk att fastna i arbetslöshet

– Andra utmaningar som Sverige står inför är tillgängligheten till arbetsmarknaden. Vi ser att personer som fötts i ett land utanför EU och flyttat till Norden löper mycket högre risk att fastna i arbetslöshet. Dessutom har Sverige en högre ungdomsarbetslöshet än EU-snittet. 

 

Fakta.Rapporten ”State of the nordic region”

State of the Nordic Region är en samling av data från hela Norden över ekonomi, demografi, arbetsmarknadsförhållanden, med mera. Rapporten ges ut vartannat år av Nordiska Ministerrådet och tar temperaturen på regioner och kommuner i Norden.
Som en del av utgivningen presenteras Region Potential Index, ett socio-ekonomiskt index designat av Nordregio som är Ministerrådets forskningscenter för regional utveckling och planering. Indexet jämför och rankar hur dynamiska de 74 regionerna i Norden är utifrån olika statistiska parametrar. 

 

Fakta.The Regional Potential Index

1. Stockholm 

2. Oslo 

3. Köpenhamn

4. Reykjaviks storstadsområde

5. Helsingfors

6. Akershus (Norge)

7. Västra Götaland

8. Sør-Trøndelag (Norge)

9. Uppsala

10. Rogaland (Norge)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.