Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stockholm öppnar mataffär för fattiga

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Mot slutet av året öppnar en mataffär med mycket låga priser i Stockholm. Det är Stadsmissionen som står bakom Nordens första så kallade social supermarket.

– Vi har länge funderat på hur vi kan ta tillvara på alla förfrågningar om matgåvor som vi får, och förmedla dem till människor i fattigdom på ett värdigt sätt. Med den här modellen har vi hittat en framgångsrik väg, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission.

I dag finns det människor i Sverige som inte har mat för dagen, påpekar Stadsmissionen, samtidigt som det slängs 622.000 ton ätbar mat, vilket motsvarar cirka 65 kilo per person och år. Mat som kastas helt i onödan.

Varorna kommer att vara nära eller passerade bäst-före-datum, eller av annan orsak inte möjliga att sälja i en vanlig butik. Målet är att butiken ska ta tillvara på 200 ton mat det första året.

Var ska butiken ligga?

– Vi har tittat på flera platser i Stockholmsområdet, men det lutar åt Rågsved, säger Johanna Nordenskiöld på Stadsmissionen, som är verksamhetschef för butiken.

I Europa, bland annat i Österrike, har så kallade Social Supermarkets funnits i över 15 år. Butikernas syfte är att minska onödigt matsvinn och på samma gång ge människor i ekonomisk utsatthet möjlighet att köpa mat till ett mycket lågt pris.

Människor i ekonomisk utsatthet kommer att erbjudas medlemskap och på så vis kunna handla för en tredjedel av ordinarie pris. Butiken kommer också att vara öppen för alla som känner ett starkt miljöansvar och vill stödja butiken genom att handla till fullt pris.

Vem räknas som ekonomiskt utsatt?

– Den som lever på försörjningsstöd eller har en ekonomi som är i nivå med det eller under. Det kan handla om en låg lön, låg sjukersättning eller låg pension. Det spelar också roll hur många som finns i familjen, säger Johanna Nordenskiöld.

Butiken, som är ett pilotprojekt, kommer att ägas och drivas av Stockholms Stadsmission och har tillkommit på initiativ av matvaruföretaget Axfood som driver bland annat Willys och Hemköpsbutikerna. Med i projektet finns också ett tiotal medfinansiärer, främst från livsmedelsproduktionsledet, som också kommer att skänka varor som ska säljas.

Läs mer: En av sex barnfamiljer lever i fattigdom

Fakta. Stockholms Stadsmission

• Stockholms Stadsmission är en ideell förening, fristående från stat, kommun och kyrka som samarbetar med kommun, landsting och andra ideella organisationer.

• Stadsmissionen bedriver verksamheter för människor i hemlöshet och missbruk, barn, ungdomar och äldre.

• Verksamheten finansieras med gåvor från enskilda, företag, församlingar, fonder och stiftelser, bidrag från stat, kommun och landsting och intäkter från egen affärsverksamhet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.