Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-14 22:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholm-oppnar-upp-med-gratisaktiviteter-for-barn-och-unga/

STHLM

Stockholm öppnar upp med gratisaktiviteter för barn och unga

Stockholms stad ska ordna idrottsaktiviteter i köerna till utomhusbaden. Men begränsningen till 500 besökare på Eriksdalsbadet ligger kvar.
Stockholms stad ska ordna idrottsaktiviteter i köerna till utomhusbaden. Men begränsningen till 500 besökare på Eriksdalsbadet ligger kvar. Foto: Magnus Hallgren

Sommarstockholm ska vara tillgängligt för framför allt barn och ungdomar.

– Restriktionerna lättar och startskottet var när Gröna Lund öppnade förra veckan. Det ska bli en glädjerik sommar, vi har kraftsamlat och planerat ett gediget program med kultur- och idrottsaktiviteter, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Det blir Parkteater, Gotland runt och utställningar på olika museer. Mycket av fokus ligger på utomhusaktiviteter.

Det har funnits farhågor om ett skollov med färre sommarjobb, färre som reser i väg och sysslolösa ungdomar som driver omkring. Det brukar betyda stök och bråk.

– Jag känner tillförsikt, för ungdomar i samtliga stadsdelar har vi en mängd kostnadsfria aktiviteter, säger Anna König Jerlmyr.

Att klippa bandet vid Gröna Lunds öppnande i förra veckan var startskottet till Sommarstockholm, menar finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).
Att klippa bandet vid Gröna Lunds öppnande i förra veckan var startskottet till Sommarstockholm, menar finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Foto: Anders Wiklund/TT

Men Stockholms kulturfestival och ungdomsfestivalen We Are Sthlm blir inte av i år heller.

– Vi ställer om och erbjuder många mindre aktiviteter, med över 1.000 programstarter. Kulturförvaltningen satsar 12,5 miljoner kronor och tillsammans med statliga medel kan vi ge många kulturarbetare jobb i sommar, säger kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).

Programmen är utspridda över staden och fokuserar på barn och unga samt på äldre.

– Vi har just nu en turné på våra vård- och omsorgsboenden med musik, dans och senare cirkus. Det är otroligt efterfrågat så vi får nog fortsätta in i september.

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo menar att det är en svårplanerad sommar som kräver innovation.
Kulturborgarrådet Jonas Naddebo menar att det är en svårplanerad sommar som kräver innovation. Foto: Amir Nabizadeh

Kulturskolan ordnar en ambulerande konstutställning, biblioteken anordnar digitala bokkollon. 12 konstnärer har i uppdrag att smycka 14 olika platser på temat demokrati.

– Det har varit svårt att planera för den här sommaren, då måste man vara mer innovativ, säger Jonas Naddebo.

Föreningslivet vill ordna till exempel drop in-fotboll och att prova på basket och kampsport. Idrottsförvaltningen ordnar aktiviteter vid staden nio utomhusbad, bland annat med simskola.

– Det kommer också att finnas olika stationer med rörelse- och aktivitetsövningar när man står i kö för att komma in på badet, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C).

För strandbaden blir det samma reglering som för parkerna, enligt Karin Ernlund.
För strandbaden blir det samma reglering som för parkerna, enligt Karin Ernlund. Foto: Thomas Karlsson

Hur blir det med antalet besökare på baden? Eriksdalsbadet som kan ta in 5.000 får bara ha 500 besökare åt gången nu.

– Restriktionerna ligger kvar, i alla fall tills vidare, det beror på pandemilagens begränsningar.

Inom Stockholms stad finns 31 officiella strandbadplatser. Blir det restriktioner där?

– Där arbetar vi framför allt med information, skyltning och värdar. Det är samma reglering som i våra parker. Det finns en laglig möjlighet för en kommun att stänga av ytor om det blir eller riskerar att bli stor trängsel – Uppsala gjorde det vid Valborg – men jag hoppas att vi inte behöver göra det, säger Karin Ernlund.

Läs mer:

Så ska Stockholms kulturliv återstarta efter pandemin

Nära 100 miljoner i pandemistöd till Stockholms företagare

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt