Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stockholm överväger att polisanmäla skoltaxi

Stockholms stad har nu tröttnat på problemen med skoltaxi och inleder omedelbart en ny upphandling. Stadens jurister överväger också en polisanmälan mot taxiföretaget Samtrans.

– Nu väntar vi inte längre. Det är för dålig kvalitet på skoltaxi, barnen blir lidande och deras skolgång blir lidande, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

Det är cirka 1.300 barn och ungdomar med funktionsnedsättningar som har skolskjuts med taxi i Stockholms stad.

När Samtrans tog över vid terminsstarten hösten 2014 kom en förhållandevis stor mängd klagomål. I mars 2015 flyttades de barn som åker ensamma till en annan utförare. Då minskade antalet reklamationer, men vid terminsstarten hösten 2015 ökade de igen.

Under hösten handlar det om cirka 250-450 reklamationer per månad, samtidigt som cirka 33.500 resor utförs under samma tid.

– Jag har hela tiden velat se en ny upphandling, men vi har väntat in nya EU-direktiv som skulle göra det möjligt för oss att göra en bättre upphandling, säger Olle Burell.

Men nu har Stockholms stad fått information om att de nya direktiven inte kan träda i kraft förrän 2017. Det dröjer för länge, menar Olle Burell, som nu har bestämt sig för att inleda en ny upphandling direkt.

Ett nytt avtal för skoltaxi ska vara på plats till vårterminen 2017.

– Det har visat sig värdelöst att en ny entreprenör kommer in mitt i sommaren, när skolorna inte har kommit i gång. Det är en jättefördel att starta mitt i läsåret, säger Olle Burell.

Vad säger ni till de missnöjda föräldrarna om att Samtrans blir kvar två terminer till?

– Fortsätt anmäla varje avvikelse, varje klagomål, och skicka kopia till oss så att vi kan ha tummen i ögat på Samtrans.

Kan Samtrans vinna även den nya upphandlingen?

– Det går inte att säga, men det ligger dem väldigt mycket i fatet att det har fungerat så dåligt.

Stockholms stad har fått anonyma mejl om att Samtrans har fuskat med dokumentationen, anklagelser som Olle Burell menar är mycket allvarliga om de visar sig stämma.

– Vi har bett stadens jurister överväga om vi ska polisanmäla Samtrans, så att vi får polisens hjälp att utreda anklagelserna, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.