Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholm Pride agerade inte på anklagelser om sexköp

Other: Lise Åserud/TT

En hög chef inom HBTQ-rörelsen anklagas för sexköp av en minderårig pojke. 

Men när uppgifterna nådde styrelsen för Stockholm Pride ville ledamöterna inte göra en polisanmälan. 

Det har fått ordföranden Haydar Adelson att avgå i protest, enligt ett mejl DN tagit del av.

Uppgifterna om de påstådda sexköpen nådde Stockholm Pride-organisationen i mitten av november. Anklagelserna cirkulerade i sociala medier där skärmdumpar av chefens swish-överföringar till pojken lades ut. Två bekräftade överföringar på 400 kronor respektive 600 kronor har gjorts från chefens telefon, enligt skärmdumparna.

Enligt uppgift till DN har chefen medgett att han sexchattat med pojken under två års tid. Pojken var 15 år vid första tillfället. Det ska även ha förekommit bilder under chattarna.

Den anklagade chefen har bekräftat kontakterna och swish-överföringarna till pojken för Stockholm Prides styrelse. Chefen ska dock enligt egen uppgift inte ha känt till pojkens ålder. 

– Vad jag förstått ska han ha betalat för mat och kläder, inget sexrelaterat, säger en källa. 

Anklagelserna om sexköp av minderårig har skapat en djup spricka i Stockholm Prides styrelse.

Ordförande Haydar Adelson valde den 8 december att avgå. I ett mejl som DN har tagit del av skriver han bland annat att han anser att Stockholm Pride borde ha tagit en ”tydligare ställning och markering för situationen som har uppstått”. Han anser att chefen har satt föreningen i en dålig sits och att Pride borde ha agerat tydligare. 

”Jag anser att han borde ha avsatts omgående och vi borde ha gjort en polisanmälan. Dels för att visa att vi står för våra grundvärderingar och att vi har nolltolerans mot denna typ av handlingar.”

Haydar Adelson har lämnat posten som ordförande för Stockholm Pride i protest.
Haydar Adelson har lämnat posten som ordförande för Stockholm Pride i protest. Foto: VM-studios

”Om NN är oskyldig ska detta inte prägla hans arv. Och om motsatsen gäller, så finns det en kille nånstans där ute som kanske har farit illa, och jag kan inte leva med det.”

– Det finns flera olika anledningar till att jag valt att lämna ordförandeposten, det här ärendet är bara ett av dem. Men visst kan jag bekräfta att jag haft en önskan om att vissa beslut fattats på ett annat sätt, säger Haydar Adelson till DN.

I samband med sin avgång valde Adelson själv att polisanmäla chefen.

Han vill understryka att han gjorde det för att få till en rättslig prövning av ärendet.

– Det är viktigt att påpeka att det är upp till polis och domstol att klarlägga vad som är sant och inte sant i detta. 

En källa inom Pride med insyn i ärendet säger till DN att hen är upprörd över hur saken har hanterats.

Det är så jäkla allvarligt. Bara misstanke om sexköp av en minderårig går emot allt vad Pride står för och vad jag själv står för.

– Det är så jäkla allvarligt. Bara misstanke om sexköp av en minderårig går emot allt vad Pride står för och vad jag själv står för.

Britta Davidsohn har gått in som tillförordnad ordförande för Stockholm Pride efter Adelsons avgång. Hon vill inte svara på DN:s frågor annat än via mejl. 

– Vi har sedan ett par veckor tillbaka känt till att det riktats anklagelser mot chefen, säger Britta Davidsohn till DN i ett skriftligt uttalande.

Davidsohn vill inte kommentera uppgifterna om att Haydar Adelson avgick i protest mot att styrelsen inte tog anklagelserna på allvar.

– Haydar Adelson valde att entledigas från sin post som ordförande. Han får själv svara på frågor rörande det. 

Styrelsen har valt att avsluta samarbetet med den anklagade chefen. 

– En samlad bedömning ligger till grund för detta, där vi utvärderat årets arbete och fört dialog med chefen själv.

Chefen ska ha gjort en egen polisanmälan gällande förtal mot personen som lagt ut skärmdumpar i sociala medier.

DN har upprepade gånger sökt den utpekade chefen.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.