Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 20:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholm-riskerar-en-dod-stadskarna/

STHLM

”Stockholm riskerar en död stadskärna”

Bild 1 av 7 Hus som berörs av riksintresset: Studenttornet. Ritades för att ge husrum åt många studenter nära KTH. Stadsbyggnadskontorets tjänstemän stoppade förslaget från att tas upp politiskt för att huset skulle synas för mycket.
Foto: Utopia arkitekter/Byggnads AB Åke Sundvall
Bild 2 av 7 Kungsbroskrapan är en av flera höga spektakulära byggnader som ritats för den här centrala platsen. När det är dags att bygga här blir det med stor sannolikhet politiskt bråk.
Foto: Rahel Belatchev Arkitektur
Bild 3 av 7 Stadshusets byggande föregick av många diskussioner. En så dominerade byggnad hade i dag säkert haft svårt att klara sig genom riksintressets nålsöga.
Foto: Jan E Carlsson
Bild 4 av 7 Slussen pekas i likhet med Skeppsholmen, Blasieholmstorg, Kungsgatan och många andra platser ut som speciellt riksintressant. Det hindrar dock inte att Slussen snart rivs.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 5 av 7 Över 500 bostäder får plats i detta torn som ritats för att ersätta den höga gasklockan i Värtan. Känsligt läge nära nationalstatsparken men av många ansett som lämpligt för höga hus.
Foto: Herzoy & de Meuron
Bild 6 av 7 Citybanans blivande huvudstation planeras bli en stor ”guldlykta”. Med två våningar mer än hotell Continental är för högt enligt Länsstyrelsens definition av riksintresset.
Foto: Jernhusen/Strategisk Arkitektur
Bild 7 av 7 Ansedda arkitektfirmor i flera länder har i två omgångar ritat på riktigt höga hus mitt emot Centralen. Alla förslag kastades i papperskorgen när politikerna satte stopp.
Foto: White Arkitekter

Stockholms innerstads status som riksintresse är ifrågasatt. Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) har träffat landshövdingen för samtal – och stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C) vill skrota den ”fluffiga” lagen. Länsstyrelsens sågning av Citybanans nya stationshus har startat en het debatt.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in