Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholm röstar som EU:s storstäder

De rödgrönrosa håller greppet om Stockholm och har stöd av en majoritet av väljarna. Samtidigt ökar Sverigedemokraterna från 5,2 till 7,9 procent. Det visar DN/Ipsos Stockholmsmätning.

– Vi känner igen några trender från opinionsundersökningarna på riksplanet – Sverigedemokraterna går starkt framåt och det går lite sämre för Moderaterna och Kristdemokraterna, säger Ipsos opinions­chef David Ahlin.

Men, påpekar han, mätningen visar också att Stockholmsväljarna på flera sätt är annorlunda än riks­väljarna.

– Stockholmarna är lite rödare och lite radikalare, och liknar väljarna i andra europeiska storstäder, som ofta är lite rödare till parti­färgen.

Det samlade stödet för partierna i den styrande koalitionen skattas till 50,2 procent jämfört med valresultatet på 49,8 procent. Även om förändringarna på partinivå ligger inom felmarginalen är tendensen att Feministiskt initiativ tappar stöd medan Socialdemokraterna ökar.

Stödet för Miljöpartiet och Vänsterpartiet är oförändrat.

– Nationellt har de rödgröna knappt 43 procent av väljarna. Det är en ganska stor skillnad om man ser till maktbalansen, säger David Ahlin.

Stödet för allianspartierna skattas till 41,3 procent jämfört med valresultatets 43,5 procent. Förändringarna på partinivå ryms inom den statistiska felmarginalen men tendensen är att Moderaterna och Kristdemokraterna backar.

Sedan mätningen i september 2011 – då M var uppe på 36,2 procent – pekar kurvan nedåt.

– Det är en fortsatt långsiktig trend att Moderaterna tappar stöd, i valet 2010 fick partiet 34,4 procent, nu är de nere på 25,2, säger David Ahlin.

Är det moderata väljare som går till SD?

– Vi frågade de intervjuade vad de röstade på i valet 2014 och vi ser ett flöde från M till SD, men underlaget är så litet att vi inte kan sätta någon procentsats på det. Men det sambandet är fastslaget i många utvärderingar på riksplanet, säger David Ahlin.

Partisympatierna bland stockholmarna skiljer sig åt rejält sett till kön och ålder.

– Moderaterna och Socialdemokraterna har helt motsatt profil när det gäller stödet från män respektive kvinnor. ”Könsgapet” är mycket större i Stockholm än på riksplanet, säger David Ahlin.

Moderaterna har starkare stöd bland män, 31 procent, och svagare stöd bland kvinnor, 19 procent, men ett relativt jämnt stöd i olika åldrar.

Socialdemokraterna har starkare stöd bland kvinnor, 30 procent, och svagare stöd bland män, 18 procent. Partiet har starkare stöd bland unga och äldre, men ett tydligt lägre stöd bland stockholmare i småbarnsåldern 30–44 år, 17 procent.

Miljöpartiet har starkare stöd bland kvinnor, 17 procent, och svagare stöd bland män, 10 procent, och ett betydligt starkare stöd bland yngre jämfört med äldre väljare.

Sverigedemokraterna är starkare bland män, 10 procent, än bland kvinnor, 5 procent.

– SD:s växande stöd i Stockholm drivs framför allt av en ökning av äldre väljare. Det är en utveckling som har kommit framför allt det senaste året. Stödet för SD bland unga är svagare i Stockholm än det är nationellt, säger David Ahlin.

I den Stockholmsmätning Ipsos gjorde inför valet 2014 fick SD 2,8 procent. Valresultatet blev 5,2 procent.

Varför underskattade ni stödet för Sverigedemokraterna?

– SD låg 2–3 procentenheter under valresultatet i de flesta undersökningar. Vi har en del siffror på att det är fler SD-sympatisörer än andra som väljer att inte vara med i opinionsundersökningar, de hyser en större misstro mot samhället och etablissemanget.

Då kan stödet för partiet i själva verket vara större än vad mätningen visar?

– Det kan mycket väl vara så att det fortfarande finns en underskattning med 2–3 procentenheter, men det är svårt att spekulera i, säger David Ahlin.

Samtliga förändringar på partinivå jämfört med förra höstens val, utöver Sverigedemokraternas ökning, ryms inom de statistiska felmarginalerna. Andelen osäkra väljare är 17 procent.

Foto i text: TT

 

 

Mia Tottmar

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.