Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 11:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholm-rustar-for-en-sommar-dar-manga-stannar-i-stan/

STHLM

Stockholm rustar för en sommar där många stannar i stan

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) uppmanar stockholmarna att sprida ut sig över staden och inte trängas på ett fåtal platser.
Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) uppmanar stockholmarna att sprida ut sig över staden och inte trängas på ett fåtal platser. Foto: Magnus Hallgren

Stockholms stad rustar för en sommar med många hemmasemestrare och lanserar bland annat en sommarsajt och en chattbot med aktivitetstips. Staden tillsätter också en oberoende utredning kring hur man hanterat pandemin i bland annat äldrevården.

– Jag vill vädja till stockholmarna att visa att den här sommaren är det frihet under ansvar som gäller, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd.

Stockholms stad presenterade på tisdagen hur man rustar inför sommaren. Finansborgarrådet försäkrade att man bemannat verksamheterna så att alla ska kunna ta semester.

– Den här sommaren kommer att vara annorlunda. Men vi står beredda att möta sommaren. Dels ska våra medarbetare få efterlängtad semester, vi har bemannat upp i vård och omsorg. Vi kommer också att köpa in allt vi kan för att säkerställa att vi har lager av skyddsutrustning, säger finansborgarrådet.

Staden ska också tillsätta en oberoende utredning i spåren av pandemin och bland annat utvärdera krisledningsarbetet och äldreomsorgen.

– Syftet är att vi ska stå beredda inför en eventuell andra våg. Vi kommer att göra fördjupade analyser och en utvärdering av insatserna, säger Anna König Jerlmyr.

Staden lanserar även en särskild sommarsajt eftersom man räknar med att många kommer att stanna kvar i stan under semestern. Där kommer man även att via en chattbot att tipsa om aktiviteter och vad staden kan erbjuda under sommaren.

– Just nu finns 200 aktiviteter och vi räknar med att kunna erbjuda det tredubbla. Vi har avsatt en miljon extra som idrottsföreningar kan söka för att erbjuda aktiviteter för barn och ungdomar, säger Karin Ernlund (C).

Staden kommer att hålla bibliotek, badplatser, skejtparker, bollplaner och alla sommarverksamheter öppna som vanligt. Samtliga borgarråd poängterade dock vikten av att fortsätta tillämpa social distansering. 

– Utnyttja alla våra grönområden. Samlas inte i Rålambshovsparken och trängs där. Vi måste se till att det inte blir för trångt i staden, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Foto: Jessica Gow/TT

Den första juli tar staden över hela ansvaret att kontrollera och krogar och serveringar så att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tidigare har Smittskydd Stockholm fattat beslutet om att stänga krogar.

– Vi kommer att vara mycket effektivare och snabbare om det blir för trångt på uteserveringar och räknar med att ha en bra uppsikt över staden hela sommaren, säger Daniel Helldén

Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) uppmanade också alla stockholmare att vara vaksamma på barn som kan fara illa under sommaren. Han vädjade även till föräldrar med tonårspojkar att vara extra uppmärksamma på var deras söner befinner sig. 

– Håll extra koll på era tonårspojkar i sommar. Det är fullt rimligt att ha en fast tid när de ska vara hemma. Många föräldrar behöver växla upp sitt föräldraansvar, säger Jan Jönsson (L).

Äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) meddelade att staden ska se till att öppna äldreboenden som haft besöksförbud sedan den 18 mars för utomhusbesök i sommar.

– Vi kan inte låta en hel sommar passera utan att våra äldre på boenden får träffa anhöriga, men det ska ske utomhus på ett coronasäkert sätt. Stadsdelarna kommer också att starta upp utomhusaktiviteter igen för de äldre, säger Erik Slottner (KD).

Läs mer: Fler ungdomar får chans till sommarjobb i Stockholm 

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt