Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholm ska bli en badstad

Det nya badet i Tantolunden lockar massor av badsugna. Nu lovar Madeleine Sjöstedt fyra miljoner till nya badsatsningar.

– Det behövs mer strand och mindre hamn, det ska bli lättare för stockholmare att bada, säger hon.

Tipsa om badställen: badplats@dn.se

Förra veckan invigdes det nya strandbadet i Tantolunden. Badet är det senaste att rustas upp av Stockholms stad. Kommunen har satsat totalt 2,5 miljoner på att anlägga sandstrand med palmer och badbryggor.

Badet har besökts av tusentals personer dagligen och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) vill att fler bad ska bli lika populära som Tanto strandbad. Därför satsar staden omkring fyra miljoner på att ge stadens strandbad en ansiktslyftning till nästa år.

– Vi är en vattenstad och det finns ett enormt tryck från stockholmarna på den här typen av satsningar. Målet är att vattnet ska bli mer tillgängligt för stockholmarna. Kajer är bra, men det behövs mer stränder, säger Madeleine Sjöstedt.

Baden som är först ut att rustas upp är Smedsuddsbadet, Farsta strandbad, Hökarängsbadet, Lövstabadet och Ängbybadet. Bland annat ska man placera ut mobila paviljonger på badplatserna, vilket ska göra det enklare att bedriva kiosk- och caféverksamhet i området. En del av pengarna kommer att gå till nya toaletter och duschar. Dessutom kommer vissa av stränderna att handikappanpassas.

Madeleine Sjöstedt vill att det ska bli lättare för alla stockholmare att bada, oavsett om man bor inne i staden eller strax utanför.

– Det finns flera strandbad som kan bli mycket större och mer exploaterade. Framför allt tänker jag på Smedsuddsbadet, Farsta strandbad och Hökarängsbadet. Det finns flera ställen i Stockholm där man borde kunna bada. Man skulle kunna tänka sig att vi sätter upp fler trappor hela vägen ner till vattnet, säger hon.

Madeleine Sjöstedt vill även öppna upp för mer bad vid Hornsberg, där det för närvarande inte är tillåtet att hoppa ner i vattnet.

– Där badar ju alla ändå, naturligtvis. Stockholmarna ska inte behöva bli lagbrytare bara för att de vill bada, säger hon.

Hittills har strandbadet i Tantolunden varit mycket populärt. Hundratals människor ligger på stranden eller i vattnet när DN hälsar på.

Nere på stranden längst ner vid vattnet ser det ut som att någon spelat Tetris med handdukarna. Familjernas badlakan täcker varenda millimeter av den nylagda stranden innanför bryggorna.

Det är inte första gången Nina Sundström och Lovisa Olsson Granath, 7 respektive 9 år, tillbringar dagen på badet. Det finns ju så mycket roligt att göra här.

– Hopptornet är bra. Klätterväggen också, säger Nina Sundström och rättar till armpuffarna.

Under palmerna längre in på land står fyra tatuerade grabbar och samlar mod inför dagens första dopp. För tredje dagen i rad har de tagit bilen in till Södermalm från Södertälje för att bada.

– Massor av folk och lite palmer, det är riktigt schyst. Det känns kul att kunna åka in till stan för att bada, säger Christoffer Hallberg innan han och vännerna springer ut till bryggan för att dyka i.

Fakta.

Upprustade bad

Flatenbadet. Har fått nya paviljonger och allmän upprustning av strand och renhållningsmöjligheter.

Långsjöbadet. Ny servering har byggts. Servering finns året runt i anslutning till badet.

Solviksbadet. Renovering och upprustning av gamla lokaler. Ny yta som kommer att användas till friskvårdsverksamhet. Ett nytt utomhusgym finns på platsen.

Kommande upprustningar

Smedsuddsbadet. Kommer att placeras en mobil paviljong på platsen. Målet är att det ska exploateras och göras tillgängligt för många fler.

Farsta strandbad. Eventuell exploatering likt den i Tanto. Har handikappanpassats och ska få bättre serverings- och omklädningsmöjligheter

Hökarängsbadet. Kommer att få nya toaletter samt handikappanpassas. Kiosker och omklädningsrum ska finnas tillgängliga.

Lövstabadet. Fokus kommer att ligga på att förbättra hygienen, alltså satsningar på renhållningsmöjligheter och toaletter.

Ängbybadet. Samma satsningar på hygienen som på Lövstabadet. Sopkorgar och rengöringsmöjligheter ska förbättras.

DN.se. Playa Tanto eller Södersand? Vad ska den nya badplatsen heta? Gå in på DN.se och rösta.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.