Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stockholm skärper sina miljömål

Foto: Lisa Mattisson

Stockholms stads nya miljöprogram är klart. Nu ska 40  mätbara miljömål följas upp i  varje budget.

– Klimatmålen kommer att bli väldigt tuffa att nå, säger miljöborgarråd Katarina Luhr (MP).

Miljöprogrammet gäller fram till 2019 och har sex övergripande mål. Staden ska ha en hållbar energianvändning, miljöanpassade transporter, hållbar mark- och vattenanvändning, vara giftfri och ha en sund inomhusmiljö. För att kunna kontrollera att målen nås ska de kopplas till budgeten.

– Alla mål läggs in i budgeten och varje nämnd och bolag måste kontrollera hur de ligger till. Om de till exempel inte ser ut att nå 70 procents matavfallsinsamling till 2020 så måste de vidta åtgärder som krävs för att nå målet, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Flera miljömål har dessutom skärpts. Stockholm ska numera vara fossilfritt till 2040 och släppa ut högst 2,3 ton koldioxid per invånare till 2020 vilket innebär kraftigt minskad biltrafik.

– Klimatmålen kommer att bli väldigt tuffa att nå, trafikmålet är en verklig utmaning. Vi tar parallellt fram ett klimatprogram också.

Men många andra städer har hårdare utsläppskrav?

– Ja, vissa städer har ska vara fossilfria till 2030, men de tillåter kompensation för vissa utsläpp som från flygtrafiken, vilket vi inte gör i  Stockholm.

En annan skärpning är att hälften av maten som serveras i stadens regi ska vara ekologisk. Man ska också lyfta fram mer säsongsproducerad mat.

– Maten står för 30 procent av alla klimatutsläpp. Det handlar inte bara om att byta ut kött mot vegetariskt utan även att sluta att importera till exempel sockerärtor och jordgubbar på vintern.

Stockholm är nästan sämst i landet på matavfallsinsamling?

– Ja, matavfallsinsamling har varit Stockholms akilleshäl. Nu har vi höjt målet från dagens 15 procent till 70 procent till 2020.

Vilka goda miljöexempel finns?

– Vissa skolor har jobbat jättebra med matsvinnet och lyckats minska det genom att väga all mat som slängs och fått efterrätt om de lyckats. När det gäller matsvinn finns mycket att göra, säger hon.

Fakta. Ur miljöprogrammet

Stockholm ska vara fossilbränslefritt till 2040.

Utsläpp av växthusgaser max 2,3  ton per invånare till 2020.

Energianvändningen får vara max 55kWh/m2 i nybyggnation.

Ökad solenergiproduktion.

Kraftig minskad biltrafik.

70 procent av matavfallet ska samlas in till 2020.

Minskad kemikalieanvändning.

50 procent ekologisk mat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.