Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholm står inför en äldreboom

Foto: Emil Wesolowski

De kommande åtta–nio åren väntas antalet personer som är 80+ öka med 40 procent i länet – och kostnaden för äldreomsorgen på riksnivå stiger med 30 procent.

– Om vi satsar mer pengar på särskilt boende ger det en dyrare äldreomsorg men en billigare sjukvård. Mellanboenden med personal är samhällsekonomiskt motiverade, säger Mårten Lagergren, forskningsledare på Äldrecentrum.

I dag består den stora ålderspuckeln i länet av inflyttade och invandrade 32–34-åringar, vilka om drygt 30 år kommer att ge en rejäl ökning av äldre invånare.

Foto:

Mårten Lagergren har tillsammans med Myndigheten för vårdanalys gjort en studie av framtidens äldreomsorg. Kostnaden kommer att öka med 30 procent till 2025 och ytterligare 19 000–35 000 platser i särskilt boende kommer att behövas i Sverige.

Utvecklingen för servicehusen är dramatisk. I slutet av 90-talet fanns 46 000 platser på servicehus i Sverige – då slutade man enligt Mårten Lagergren att föra statistik – i dag finns kanske 5 000 platser kvar.

– I servicehus är kommunen ansvarig för sjukvården. Om du sätter en annan skylt på det, till exempel trygghetsboende, lämpar du över sjukvårdskostnaden på landstinget. Fördelningen av kostnader mellan kommuner och landsting måste lösas på statlig nivå. Om incitamentet är att var och en ska värna om sin egen budget då blir det ingen samverkan, säger han.

Mårten Lagergren intresserade sig särskilt för servicehus sedan före detta socialministern Gertrud Sigurdsen (S) skrivit en debattartikel om ”tvångsvård i hemmet” i DN 2013, då hon var 90 år. Hon bodde ensam i en lägenhet på Kungsholmen, hade bland annat problem med balansen och rörligheten men nekades plats på äldreboenden.

– Då tittade vi på avslagen på Kungsholmen. Vi jämförde dem som fick plats på boende med dem som fick avslag, och det var ingalunda två distinkt olika grupper, säger Mårten Lagergren.

En tredjedel av dem som sökte fick avslag till servicehus och 15 procent fick avslag till vård- och omsorgsboende.

– De som blev beviljade hade mycket mer anhöriginsatser. De som inte har några anhöriga som talar för dem hamnar vid sidan om, det är ett chockerande resultat och en ganska allvarlig kritik mot systemet, säger Mårten Lagergren.

De som nekas plats blir fångar i sitt eget hem, menar han. När de så småningom kommer in på ett boende är de i väldigt dåligt skick.

– Kvarboendeprincipen är väldigt tveeggad. Servicehus – som jag hellre vill kalla för mellanboende med resurs – är visserligen dyrare för kommunen än hemtjänsttimmar i ordinärt boende, men samhället sparar in det på sjukvården, säger Mårten Lagergren.

Mellanboende är också något medborgarna efterfrågar, visar en enkät med omkring 1 000 personer i övre medelåldern som Myndigheten för vårdanalys har gjort.

– Hälften av dem ville ha plats på ett mellanboende om de fick en mindre funktionsnedsättning när de blev äldre, säger Mårten Lagergren.

Foto: Emil WesolowskiFoto: Emil Wesolowski

I Stockholms stad bör politiker och tjänstemän skaffa sig en realistisk bild av behoven och ompröva sin servicehuspolicy, menar han.

– Vi gjorde en mätning 2008–2009, den visade väldigt stora skillnader i insatser mellan stadsdelarna, och väldigt stora olikheter i hur ofta de beviljade servicehus, säger Mårten Lagergren.

Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta och Skärholmen stack ut. De hade mycket mer informell omsorg, mycket färre personer i särskilt boende och vårdtagarna var i genomsnitt fem år yngre.

– Vi har försökt få staden att göra om jämförelsen, men den hamnade i byrålådan. Den var för kontroversiell, det var för stora skillnader.

Foto:

Fakta.Äldrecentrum

  • Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum är ett kunskapscentrum för forskning, utveckling och utbildning.
  • Sedan starten 1986 har Äldrecentrum arbetat med uppdrag från Stockholms stad och Stockholms läns landsting, socialdepartementet, Socialstyrelsen och SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

DN frågar.Vad är bäst eller sämst med att bli äldre i Stockholm?

Foto: Emil Wesolowski

Ingrid Hagström, 79, Järfälla, pensionär:

– Det finns mycket att göra här som äldre, men pensionen är inget man kan leva loppan på. En förutsättning är också att man har hälsan. I dag är jag frisk, men i morgon vet man inte. Jag försöker leva i nuet och tänker att allt ordnar sig på något sätt.

 

Foto: Emil Wesolowski

Kjell Berggren, 71, Östermalm, musiker:

– Jag föredrar att inte oroa mig i onödan. Vi lever i en fantastisk period. Som äldre slipper man tänka på saker som att hitta boende. Men politikerna verkar ju vilja att man ska bo hemma så länge som möjligt, så om man blir sjuk kan det nog bli svårt.

 

Foto: Emil Wesolowski

Urban Schwalbe, 70, Kungsholmen, pensionär:

– Servicen är fenomenal. Här i stan finns allt och man kan gå överallt. Det finns nära tillgång till vård, även om jag inte är särskilt drabbad. Det är klart att utbudet minskar ju längre från stan man kommer men jag som bor i innerstan är jättenöjd.

 

Foto: Emil Wesolowski

Gunilla Wallén, 66, pensionär, Norrmalm:

– Jag och min man betraktar oss fortfarande som relativt unga pensionärer. Vi har det väldigt bra och man får många privilegier som pensionär. Jag hoppas kunna bo kvar hemma, men så småningom behöver man kanske plats på ett hem.

 

Foto: Emil Wesolowski

Susanne Wattin, 66, Hornsberg, pensionär:

– Att få plats på boende verkar otroligt svårt om man inte har några anhöriga. Men än så länge njuter jag av pensionärslivet. Naturen i Stockholm är fantastisk. Här finns också helt andra valmöjligheter av vård än vad som finns utanför stan.

 

Foto: Emil Wesolowski

Gunnar Wattin, 72, Hornsberg, pensionär:

– Om man är frisk, har pengar och någon att umgås med är pensionärslivet underbart. Men ju fler av dessa komponenter man plockar bort desto mer eländigt blir det. Många har det svårt att gå ihop ekonomiskt och då är Stockholm en oförlåtande stad.

 

Foto: Emil Wesolowski

Britta Wickman, 72, Nacka, pensionär:

– Det finns tillgång till mycket här, men det är dyrt. Det hade varit bra om man fick åka gratis kollektivtrafik under vardagarna. Jag siktar på att bo hemma tills jag stupar. Jag vill inte leva som min mamma gjorde sina sista år på boende i Nacka.

 

Foto: Emil Wesolowski

Jan Bergner, 77, Bromma, musiker:

– Jag har själv inte slutat jobba än, men min bild är att man blir mer avspänd och får färre måsten. Man får distans till saker när man blir äldre. Stockholm är en jäktig stad och jag tänker mig att det kan bli svårt att hänga med som äldre.

 

Foto: Emil Wesolowski

Gunilla Wallén, 66, pensionär, Norrmalm:

 – Jag och min man betraktar oss fortfarande som relativt unga pensionärer. Vi har det väldigt bra och man får många privilegier som pensionär. Jag hoppas kunna bo kvar hemma, men så småningom behöver man kanske plats på ett hem.

Foton: Emil Wesolowski

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.