Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-06 12:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholm-tar-emot-coronapatienter-fran-sormland/

STHLM

Stockholm tar emot coronapatienter från Sörmland

”Det var en självklarhet att hjälpa Sörmland när de inte har några platser”, säger Björn Eriksson.
”Det var en självklarhet att hjälpa Sörmland när de inte har några platser”, säger Björn Eriksson. Foto: Lotta Härdelin

Region Stockholm erbjuder patienter från Sörmland vårdplats i Stockholm. Det beslutade regionen på tisdagsmorgonen.

– Våra marginaler krymper, men Sörmland har en värre kris, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

På tisdagsmorgonen fattades beslut om att Region Stockholm kan ta emot 15 patienter för vanlig slutenvård och fem till sju patienter för intensivvård för att avlasta sjukvården i grannregionen. Det är framför allt Södertälje sjukhus och Karolinska Huddinge som kommer att ta emot patienterna.

– Vi har byggt ut och ligger lite steget före. Därför har jag fattat det här beslutet under morgonen, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Region Sörmland hör till de fyra regioner i landet med högst andel konstaterade fall med 452 konstaterat smittade under måndagen. Patienterna från Sörmland kommer att föras över från Mälarsjukhuset i Eskilstuna och från Nyköpings lasarett.

Akutsjukvården i Stockholm har ställt om till akut omhändertagande på kort tid, och enligt Björn Eriksson fanns det på tisdagsmorgonen gott om lediga vårdplatser på akutsjukhusen i Stockholm, bland annat 69 intensivvårdsplatser, och 370 slutenvårdsplatser.

Fältsjukhuset i Älvsjö står färdigt, och har ännu inte behövt tas i bruk. Samtidigt märks ett stadigt ökande vårdbehov för covidpatienter, och region Stockholm bad i sin tur region Uppsala om hjälp i fredags, och kommer att få avlastning i form av omdirigering av ambulanser vid länsgränsen. Enligt region Stockholms prognoser väntas behovet av slutenvård nå sin kulmen i mitten av april.

– Vi försöker ligga steget före, men vi ser hur marginalerna hela tiden krymper. Men nu tittar vi också på konsekvenserna för övrig vård, och för vissa patientgrupper. Men det var en självklarhet att hjälpa Sörmland när de inte har några platser, säger Björn Eriksson.

Grafik: Det nya coronavirusets utbredning i Sverige och i världen

Ämnen i artikeln

Karolinska
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt