Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholm tredje mest hållbara stad i världen

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stockholm tar tredjeplatsen i årets rankning av världens mest hållbara städer. Bara Zürich och Singapore slår Stockholm bland 100 jämförda storstäder.

Rankningen, gjord av den internationella konsultfirman Arcadis, visar att 13 av världens 15 mest hållbara städer finns i Europa. Seoul och Singapore är de två asiatiska undantagen.

Städerna har jämförts med 32 olika hållbarhetsindikatorer, bland annat livslängd, utbildningsnivå, kostnadsläge, luftföroreningar, arbetslöshet och hälsa. Indikatorerna ingår i tre undergrupper som rankar städernas sociala, miljömässiga och ekonomiska hållbarhet.

Jämförelsen visar att få städer klarar hållbarheten inom alla områden. Zürich som toppar ligan ligger exempelvis bra till när det handlar om miljö och ekonomi men hamnar först på plats 27 i social hållbarhet. Staden tappar mest poäng på sin obalans mellan arbetsliv och privatliv och att kostnadsläget i Zürich är väldigt högt.

Stockholms paradgren är miljö och staden tar silverplatsen i kategorin som mäter allt från luftföroreningar och grönområden till energianvändning och sophantering.

– Det är jättemaffigt, kul att det finns ett fokus på vad vi gör inom miljöområdet, men vi får inte tappa fart och måste hela tiden jobba på även på miljöområdet, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S).

När det handlar om ekonomisk hållbarhet kniper Stockholm tiondeplatsen. Här mäts bland annat affärsmöjligheter, infrastruktur och transporter.

Stockholms sämsta gren är social hållbarhet där man bland annat mäter utbildningsnivå, hälsa, löneskillnader och balansen mellan arbete och fritid. Där hamnar vi på 14:e plats.

– Det såg jag från dag ett, Stockholm håller inte ihop, vi måste bli mycket bättre på att bygga ett Stockholm för alla. En stor nyckel är att bygga bostäder som människor har råd med, men även satsa på skola och förskola och ta ansvar för att motverka även gängkriminalitet i stadsdelarna, säger Karin Wanngård.

Syftet med rankningen är att städerna ska kunna jämföra sig med och förhoppningsvis lära av varandra.

– Vi kan bli mycket bättre. Man uppnår inte en jämlik stad på fyra år, men målet är att bättra siffrorna inom två mandatperioder.

Vilken stad mäter du oss emot?

– Det är olika städer på olika områden. Jag var i New York tidigare i år på en konferens om hållbara städer. Där jobbar borgmästaren hårt på att alla ska känna sig som New York-bor och har bland annat infört en särskild legitimation, eftersom de har så många papperslösa. Det tycker jag är en bra tanke, men det finns många städer vi kan lära av, säger Karin Wanngård.

Lista.Hållbara städer i världen

1. Zürich

2. Singapore

3. Stockholm

4. Wien

5. London

6. Frankfurt

7. Seoul

8. Hamburg

9. Prag

10. München

11. Amsterdam

12. Genève

13. Edinburgh

14. Köpenhamn

15. Paris

Källa: Arcadis

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.