Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 07:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholm-upphaver-eldningsforbud/

STHLM

Stockholm upphäver eldningsförbud

Bild 1 av 2
Foto: Thomas Karlsson
Bild 2 av 2
Foto: Eva Tedesjö

Den senaste tidens ostadiga väder har gjort att risken för brand i skog och mark minskat runt om i landet. Nu upphäver länsstyrelsen i Stockholms län eldningsförbudet, vilket gör att det återigen blir tillåtet att elda och grilla ute i naturen.

– Man ska dock vara fortsatt varsam när man hanterar eld, säger Torwald Snickars, sakkunnig vid länsstyrelsen.

TT Text

Trots att eldningsförbudet nu har hävts i Stockholms län, är brandrisken fortfarande stor på flera håll i Sverige, inte minst på ostkusten. Uppsala, Blekinge, Kronobergs, Kalmar och Gotland är några län där det fortfarande råder eldningsförbud.

Länsstyrelsen Stockholm samverkar med länets räddningstjänster och undersöker brandrisken kontinuerligt. Man avläser då också SMHI:s väderprognoser för att bedöma risken för antändning.

– Nu anser vi att lägena är så pass låga och att prognoserna ser tillräckligt stabila ut att man kan häva förbudet. Man ska dock vara fortsatt varsam när man eldar, säger Torwald Snickars, sakkunnig om lagen om skydd mot olyckor, LSO, vid länsstyrelsen.

Om det är höga värden så räcker det inte att det bara kommer några enstaka skurar, men det är också något som påverkas av hur mycket det blåser. Om det blir både blåsigt och varmt väder blossar bränder upp lättare.

– Därför är det viktigt att man fortsätter att elda på ett säkert sätt. Även om vi inte har de allra högsta värdena nu så är det fortfarande torrt i markerna, och Storstockholm avråder ännu från eldning på grund av det.

Torwald Snickars vill även uppmärksamma att det kan finnas lokala förbud att hålla koll på. I till exempel Helsingborg, Landskrona, Ängelholm och flera andra kommuner i nordvästra Skåne råder eldningsförbud på grund av torkan.

Även om ett eldningsförbud upphävs innebär det inte att det är riskfritt. Allmänheten uppmanas till att vara fortsatt försiktig och elda på ett säkert och förnuftigt sätt.