Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholm utbildar egna förskollärare

Other: Thomas Karlsson

Det utbildas så få förskollärare i regionen att det inte ens täcker Stockholms stads behov. Nu köper staden en egen utbildning.

– Jag är öppet kritisk, staten har misslyckats med sitt uppdrag, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

Fram till 2026 väntas antalet inskrivna förskoleelever öka med 22 procent. Stockholms stad räknar med att behöva anställa 625 nya förskollärare per år i de kommunala förskolorna under samma period. 

Men det utexamineras bara cirka 500 förskollärare per år från regionens lärosäten. Det innebär att staden behöver hitta fler sätt att öka andelen förskollärare.

– Vi är fast beslutna att erbjuda våra barn utbildad personal. Vi har gått ut till alla universitet och högskolor i landet och frågat om de är beredda att hjälpa till och vi har redan tre seriösa intresseanmälningar, från Uppsala, Karlstads och Jönköpings universitet, säger Olle Burell.

Det handlar om att Stockholms stad köper uppdragsutbildning för att utbilda barnskötare till förskollärare. De tre universiteten kan erbjuda utbildningen på distans och även förlagd i stadens lokaler.

Läs mer: Populära förskolor läggs ned

Stockholms stad betalar sedan 2013 vikarieersättning för barnskötare som går den reguljära förskollärarutbildningen och studerar inom ramen för sin tjänst.

Foto: Alexander Mahmoud

Vårterminen 2017 var det 308 studerande, men fördelningen från respektive stadsdelsförvaltning varierar stort och flera stadsdelsförvaltningar med en låg andel förskollärare har få deltagare. 

Olle Burells vision är att utveckla ett förskolecollege de kommande fem–tio åren, ett centrum för förskoleutbildning.

Det är egentligen inte så här det ska gå till, men fördelen är att vi kan styra vilka som ska gå utbildningen.

– Det är egentligen inte så här det ska gå till, men fördelen är att vi kan styra vilka som ska gå utbildningen. Det handlar om barnskötare som är anställda av staden och nu ska vi se var behovet av fler förskollärare är störst, säger han.

– Det finns ett jättestort intresse för utbildningen bland barnskötarna.

Läs mer: Fler förskollärare – men lärarbristen består

På de kommunala förskolorna i staden är andelen förskollärare av personalen 39,5 procent. Sedan 2013 får bara de som är legitimerade förskollärare anställas på förskollärartjänster, men det finns ett mindre antal som anställdes innan dess som har annan lärarutbildning.

– Sedan 2015 har vi fått upp andelen med 4,5 procentenheter, det går verkligen åt rätt håll. I Farsta har andelen legitimerade förskollärare ökat från 29 till 36 procent, på Söder är det 45 procent. Målet är att 41 procent av personalen, totalt sett, ska vara förskollärare, säger Olle Burell.

Fakta.Andelen förskollärare

Så här ser andelen förskollärare ut i de olika stadsdelarna, i procent:

Rinkeby-Kista 44

Spånga-Tensta 36

Hässelby-Vällingby 40

Bromma 38

Kungsholmen 37

Norrmalm 43

Östermalm 39

Södermalm 45

Enskede-Årsta-Vantör 38

Skarpnäck 44

Farsta 36

Älvsjö 40

Hägersten-Liljeholmen 36

Skärholmen 39

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.