Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholm växer rekordsnabbt

Flygbild över Götgatan på Södermalm.
Flygbild över Götgatan på Södermalm. Foto: Bertil Ericsson / Scanpix
Stockholm växer så det knakar. Nya siffror som DN tagit fram visar att staden närmar sig 850 000 invånare och länet har över två miljoner.

De senaste åren har Stockholm haft rekordstora plus i befolkningsstatistiken, och allt tyder på att utvecklingen fortsätter.

Stockholms län har i stort sett alltid varit en folkmagnet. Bortsett från de dystra åren 1972 och 1973 har befolkningen stadigt ökat. Från 1980 till 2005 låg ökningen i stort sett alltid mellan 10.000 och 20.000 per år. Men 2006 ökade takten rejält och på de senaste fem åren har länets befolkning ökat med omkring 163.000 invånare.

Stockholms stad har en krokigare utvecklingskurva. Efter en stabil tillväxt nådde Stockholm 603 invånare år 1960. Sedan brakade det utför med minussiffror 21 år i rad. 1981 var befolkningen bara drygt 647.000 men sedan dess har Stockholm visat plussiffror varje år.

De senaste fem åren har ökningen varit extra stor – omkring 85.000 på fem år.

De officiella befolkningssiffrorna kommer först i februari, men i runda tal hade Stockholms stad 847.500 invånare och Stockholms län 2.053 000 invånare på nyårsnatten. Folkökningen är så snabb att målen – en miljon invånare i staden och 2,5 miljoner i länet år 2030 – ser blygsamma ut.

Den snabba ökningen de senaste åren vilar på tre ben. Stockholms län har en ung befolkning och barnafödandet har varit rekordhögt. Invandringen har varit stor de senaste åren, både för att människor flyr hit och för att det pågår en stor arbetskraftsinvandring från främst östra Europa – polackerna är den största invandringsgruppen. Inflyttningen från övriga delar av landet ger ett betydande plus men inte lika stort som födelseöverskottet och invandringen.

Kommer då den historiskt snabba befolkningsutvecklingen att fortsätta?

Mycket talar för det. Storstäder med sitt myller av människor tycks bli mer och mer attraktiva. Här finns jobben, utbildningen och möjligheterna att förverkliga sina drömmar.

– Vi tror inte på en långsiktig årlig ökning med 30–40.000 invånare. Omkring 20.000 per år är mer realistiskt.

– Invandringen beror ju mer på hur det ser ut i omvärlden än hur det är i Stockholm. Men den del av ökningen som beror på att det föds betydligt fler än det dör fortsätter. De som flyttar till Stockholm är oftast unga, de som flyttar från Stockholm är ofta över 55 år, förklarar Sven-Inge Nylund, chef för landstingets regionplanekontor.

En broms för utvecklingen är bostadsbristen, den är redan nu en besvärande faktor. På sikt kan även en starkt ökande trängsel på vägar och spår bidra till att dämpa tillväxten.

– Det behövs politiska beslut på vägar och spår som ska byggas om mer än tio år, som Österleden och pendeltåg till Arninge. Men även om det är bostadsbrist och trafiken står stilla kommer folk att vilja bo i Stockholm för allt det där som inte är bostad, jobb och trafikträngsel som en storstad har, spår Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region.

Fler stadsområden i Storstockholms storlek

Neapel: 2,3 miljoner. Väldigt mycket folk på liten yta.

Wien: 2,2 miljoner. En stad som inte växt särskilt mycket på 100 år.

Bukarest: 2,1 miljoner. Tät stad som direkt övergår i landsbygd.

Prag: 2,0 miljoner. Har en struktur som påminner mycket om Stockholm.

Köln: 1,9  miljoner. En stad som nästan hänger ihop med en rad andra städer.

Köpenhamn: 1,8 miljoner. Har i flera decennier växt betydligt långsammare än Stockholm.

Bryssel: 1,8 miljoner. Växer i huvudsak i den takt EU:s byråkrati utvecklas.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.