Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholm vill bygga nya garage – för 2,5 miljarder

Stockholm Parkering vill bygga 24 nya parkeringsgarage med omkring 6.000 platser för att få bort bilar från gatorna. Den sammanlagda kostnaden beräknas till 2,5 miljarder kronor och flera av garagen är kontroversiella.

Stockholm Parkerings affärsidé är att bygga och driva parkeringsanläggningar och ta ut marknadsmässiga priser.

Politikerna i Stadshuset låter i regel bolaget använda hela överskottet till att bygga nya anläggningar. En uttalad strategi är att försöka få bort bilar från gatorna genom att bygga underjordiska p-garage.

I morgon ska politikerna i styrelsen för Stockholms Stadshus AB ta ställning till framtidsplanen "Parkering för bättre stadsmiljö". Den innehåller 24 nya anläggningar, varav 23 i och intill innerstaden. Sammanlagt har de plats för 5.200-6.200 bilar.

Det i särklass största är det garage som ska byggas under Norra stationsområdet som får 1 500 platser. Det garaget är troligen inte kontroversiellt, men många av de andra i planen väntas orsaka protester. Så blir det ofta vid garagebyggen.

I planen ingår garaget under Högalidsparken med 200 platser. Det blir färdigt i vår efter två års byggtid som föregicks av en process med överklaganden som tog sex år. Planen för ett garage under Södermalmsskolans gård har också lett till protester.

Några av platserna för framtida garage har diskuterats länge.

De finns med i planen trots att de av skilda skäl är svåra att realisera. Det gäller bland annat ett garage under Armémuseums gård, ett under Blasieholmen och ett under Skeppsbron.

Ett garage under Skeppsbron beräknas kosta minst 700.000 kronor per plats att bygga.

I planen finns tre runda automatiska p-hus av en modell som är vanlig utomlands, men i Stockholm byggts på en enda plats: vid Rörstrandsgatan.

Arbetsgruppen bakom framtidsplanen kan tänka sig sådana anläggningar för omkring 100 bilar vardera vid Sveavägen, Narvavägen och Östermalmstorg.

Den totala kostnaden för de 24 parkeringsanläggningarna bedöms bli omkring 2,5 miljarder kronor. Stockholm Parkering kan bygga ett eller två garage om året för egna pengar. Ska utbyggnaden gå snabbare krävs extra investeringsmiljoner från Stadshuset.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.