Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 21:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholm-vill-stoppa-tvangsaktenskapen/

STHLM

Stockholm vill stoppa tvångsäktenskapen

Lotta Edholm (L), Stockholms skolborgarråd. Foto: Beatrice Lundborg

Inför sommarlovet drar Stockholms stad igång en kampanj mot hedersförtryck – med fokus på tvångsäktenskap.

– Jag är oerhört bekymrad, jag tror att det är mycket mer omfattande än vi föreställer oss, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (L). 

Rätta artikel

I nästa vecka skickar staden ut ett brev som riktar sig till alla högstadie- och gymnasieelever, i både kommunala och friskolor. Ambitionen är att alla Stockholmselever ska förstå vilka rättigheter de har. Det står bland annat:

”Är du orolig inför sommaren? Är du rädd för att åka utomlands under sommarlovet? Blir du pressad att gifta dig? Eller har du en kompis som ska giftas bort? Kontakta din lärare eller någon annan vuxen i skolan. Det finns hjälp att få!”

– Vi vet att flickor blir bortförda ur landet och utsatta för tvångsgifte, det är den största frihetsinskränkningen en ung människa kan råka ut för, säger Lotta Edholm.

Nästan var sjätte elev i nian lever under något slags hedersförtryck. Det visar en kartläggning av det hedersrelaterade våldet och förtrycket bland 6.000 elever i Stockholm, Göteborg och Malmö som forskare vid Örebro universitet publicerade i höstas.

Det är den största frihetsinskränkningen en ung människa kan råka ut för

Redan i dag får alla rektorer ett brev med rekommendationer kring hur de bör agera vid misstankar om hedersförtryck/tvångsäktenskap. Det handlar om delvis nya rutiner där rektorerna förväntas anmäla till grundskole- eller gymnasiechefen om de misstänker frånvaro som kan handla om misstänkt tvångsäktenskap.

Varför vill ni att de anmäler det?

 – Vi vill veta hur rektorernas misstankar ser ut, hur många de tror kan ha blivit tvångsgifta, säger Lotta Edholm.

I brevet till rektorerna rekommenderas bland annat följande:

• Gör en orosanmälan till socialtjänsten nu om du misstänker att ett barn är i fara inför lovet. 

• Kontakta polisen vid omedelbar fara och risk för att ett barn är på väg att föras ut ur landet. 

• Efter lovet i grundskolan: utred så snabbt som möjligt de fall där en elev har längre eller upprepad frånvaro. Anmäl det till utbildningsförvaltningen. 

• Anmäl misstänkta tvångsäktenskap till grundskole- eller gymnasiechefen

– Vi har två spår: ett initiativ nu inför sommaren, för att kanske stoppa en del av de tvångsgiften vi vet kommer att ske. Och, långsiktigt, att ungdomarna ska förstå att de har precis samma rättigheter som alla andra, säger Lotta Edholm.

En bild från kampanjmaterialet. Foto: Stockholm stad

Kampanjen är ett gemensamt initiativ av henne och socialborgarrådet Jan Jönsson (L). Även socialtjänstens personal får ett brev där de uppmärksammas på att det nu kan komma ett ökat antal orosanmälningar.

– Skola och socialtjänst har ett ansvar för att få fallen upp till ytan. Skolans personal är de viktigaste vuxna efter föräldrarna, säger Lotta Edholm.

En kartläggning som Stockholms stad gjorde 2018 visar att skolan har en viktig roll. 70 procent av de ungdomar som är utsatta uppgav att de helst skulle vända sig till skolpersonal för att få hjälp. 

– Genom att uppmärksamma såväl skola som socialtjänst och eleverna själva hoppas vi kunna förhindra tvångsäktenskap under sommarlovet. Vi vill också få föräldrar och släktingar att förstå att det är ett väldigt allvarligt brott, som kan ge fängelse, att tvinga en ungdom att gifta sig, säger Lotta Edholm.

Vi vill också få föräldrar och släktingar att förstå att det är ett väldigt allvarligt brott, som kan ge fängelse, att tvinga en ungdom att gifta sig

Det viktigaste är att arbeta förebyggande, menar hon. Ett syfte med kampanjen är att få ungdomarna att prata mer med varandra om hedersförtryck. 

Skickar ni brevet till eleverna på andra språk än svenska?

– Nej. De allra flesta som går på högstadiet eller gymnasiet förstår svenska och de kan också ta hjälp av varandra, säger Lotta Edholm. 

Läs mer: Åsa Lindhagen: Kampen mot hedersförtryck ingen ”quick-fix” 

Läs mer: ”Debatten om hedersvåld har blivit mer öppen”