Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholmare sämst i landet på att köra upp

Stockholmarna är sämst i landet på att köra upp. Bara fyra av tio klarade uppkörningen förra året.

Andelen personer som klarar både teori och körprov på första försöket minskar i hela landet enligt Trafikverket. Förra året krävdes nästan två uppkörningar för snitteleven och varannan elev kuggades.

I Stockholm var köreleverna ännu sämre, bara 42,5 procent godkändes. I Jakobsberg och Sollentuna som administrerar stora delar av länets uppkörningar var resultatet ännu sämre, med bara 40,2 procent godkända körprov. Södertälje är bäst i länet med 46,7 procent godkända uppkörningar.

Enligt Trafikverket handlar det om eleverna försöker spara pengar och att de inte längre skäms för att kugga på första försöket.

– Det är inte skämmigt att misslyckas i provsituationen utan man tror att det är billigare att prova igen istället för att satsa på att utbilda sig rätt och kunna det man ska kunna för att ta körkortet, säger Thomas Fahlander på Transportstyrelsen till Ekot.

Introduktionskurserna måste bli bättre kräver Transportstyrelsen som också vill stoppa möjligheten för personer att köra upp flera gånger samma dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.