Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 09:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholmare-tar-utokade-restriktioner-med-ro/

STHLM

Stockholmare tar utökade restriktioner med ro

”Vi måste lita på dem som gör bedömningarna. Jag upplever inte att vi passerat någon gräns där våra demokratiska fri- och rättigheter på riktigt hotas”, säger Martin Ingels, 57, Saltsjö-Boo.
”Vi måste lita på dem som gör bedömningarna. Jag upplever inte att vi passerat någon gräns där våra demokratiska fri- och rättigheter på riktigt hotas”, säger Martin Ingels, 57, Saltsjö-Boo. Foto: Paul Hansen

Stockholmarna tar de nya restriktionerna med jämnmod.

– Samtidigt är det omöjligt att avgöra vad som egentligen är rimligt. Totalt sett är ju hela situationen bisarr, säger Anders Graham Paulsson, en av dem som DN mötte på onsdagen.

I slutet av december slog Folkhälsomyndigheten fast att smittspridningen av omikron skulle vara omfattande i mitten av januari. Nu är vi snart där och på onsdagen infördes fler åtgärder för att hindra smittspridningen.

Samtidigt höjs allt mer kritiska röster i den politiska oppositionen. Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar, menar också att det snart är läge att diskutera om covid-19 ska fortsätta klassas som en samhällsfarlig sjukdom.

De flesta stockholmare DN möter tar dock de nya restriktionerna med ett slags ro.

– Jag tycker det är bra att vi håller i. De utökade restriktionerna ingen stor uppoffring för individen. Kan de förbättra läget för andra kan jag bjuda på det, säger Micke Hansbjer, 50, från Farsta.

”Det är bra att vi håller i. Jag anser inte att restriktionerna är någon större uppoffring för individen. Kan det hjälpa någon annan, så bjuder jag på det”, säger Micke Hansbjer, 50, Farsta.
”Det är bra att vi håller i. Jag anser inte att restriktionerna är någon större uppoffring för individen. Kan det hjälpa någon annan, så bjuder jag på det”, säger Micke Hansbjer, 50, Farsta. Foto: Paul Hansen

Lili Runefelt, 65, som driver en liten butik på Södermalm, noterar dock att de utökade åtgärderna är en ”liten backlash”:

– Många tänkte nog att som vaccinerad skulle man kunna leva som vanligt. Så blev det ju inte. Men jag tycker det är bra att vi tar det säkra före det osäkra säger hon.

Hennes kusin Guri Janson, 64, som för första gången sedan pandemins utbrott är på besök i Stockholm, håller med:

– Det är bara att gilla läget, vi har inget annat val. Jag ser fram emot att gå på en konsert i början av februari, men blir det inte av så är det inte hela världen, säger hon.

”Andra har säkert drabbats hårdare av restriktionerna än vi. Klart man hade hoppats på att som fullvaccinerad kunna leva precis som vanligt, men nu gillar vi läget”, säger Guri Janson, 64 från Karlstad och Lili Runefelt, 65, Södermalm.
”Andra har säkert drabbats hårdare av restriktionerna än vi. Klart man hade hoppats på att som fullvaccinerad kunna leva precis som vanligt, men nu gillar vi läget”, säger Guri Janson, 64 från Karlstad och Lili Runefelt, 65, Södermalm. Foto: Paul Hansen

Unga, kulturarbetare, krögare – många har drabbats hårdare av de restriktioner som kommit och gått än vad Guri och Lili har:

– Jag kan tänka mig och förstå att de känner större upprördhet och uppgivenhet än vad vi gör, konstaterar Lili.

Lisa Eriksson, 18, Djurö, känner sig inte särskilt engagerad:

– Jag har tröttnat lite på nyheterna, man orkar inte riktigt ta in dem, jag har inte ens koll på vilka de nya restriktionerna är om jag ska vara ärlig, säger hon.

”Jag har tröttnat på att följa alla nyheter, det är för mycket att ta in. Jag vet inte ens vilka de nya restriktionerna är”. säger Lisa Eriksson, 18, Djurö.
”Jag har tröttnat på att följa alla nyheter, det är för mycket att ta in. Jag vet inte ens vilka de nya restriktionerna är”. säger Lisa Eriksson, 18, Djurö. Foto: Paul Hansen

Att som M och L:s ungdomsförbund tala om ”maktmissbruk” menar Martin Ingels, 57, från Saltsjö-Boo är en överdrift.

– Jag upplever inte vi kommit till den gräns att våra demokratiska fri- och rättigheter är hotade. Så vitt jag vet är mötesfriheten fortfarande grundlagsskyddad, säger han och tillägger att det finns så många olika aspekter på frågan att det blir omöjligtför gemene man att veta vad som är rätt:

– Vi måste helt enkelt lita på dem som gör bedömningarna. Jag tycker att Sverige sammantaget hanterat pandemin bra. Vi har inte haft de omfattande nedstängningar som man haft i många andra länder, vilket jag tror ökat acceptansen för de restriktioner som ändå finns.

”Det är omöjligt att avgöra vad som är rimligt. Hela situationen är som ett skämt. Är det någon som ens vet hur sjuka folk egentligen är i dag?”, frågar sig Anders Graham Paulsson, 53, Södermalm.
”Det är omöjligt att avgöra vad som är rimligt. Hela situationen är som ett skämt. Är det någon som ens vet hur sjuka folk egentligen är i dag?”, frågar sig Anders Graham Paulsson, 53, Södermalm. Foto: Paul Hansen

Anders Graham Paulsson är mer skeptisk:

– Hur allvarlig är situationen nu egentligen? Hur sjuka är folk? Hela situationen är en skämt. Att införa restriktioner för sjukvårdens skull istället för att på riktigt satsa pengar på den känns som lite av ett hyckleri. Sjukvården har gått på knäna länge.

– Det vore bättre att satsa resurserna på att få folk att vaccinera sig än att stänga in dem som redan gjort det.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt