Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stockholmare välkomnar flyktingar med stor manifestation

Under parollen "Refugees welcome" anordnas på söndag en manifestation till stöd för flyktingar. Tusentals har redan anmält att de kommer för att visa sitt stöd på Södermalmstorg - så många att man troligen måste byta plats.

På Facebook beskriver skaparna av evenenemanget ”Refugees welcome - manifestation för asylmottagare” att man ”visa att vi är fler som står upp för ett humant Europa, ett Europa öppet för de som söker skydd.” Manifestationen är ett initiativ av Grön ungdom Stockholmsregionen, med Semanur Taskin som språkrör.

Varför har ni anordnar ni manifestationen?

– Vi har precis som resten av befolkningen noterat hur klimatet har hårdnat och blivit mer negativ när det kommer till flyktingar, invandring och EU-migranter. Men samtidigt ser vi en ljusning: 20.000 människor samlades i Wien för manifestation, 10.000 namninsamlingar på Island, flyktingmottagandet på Münchens tågstation där de tog fick leksaker, kramar och bakelser. Det är klart att Stockholm också ska göra något och vi vill fortsätta vågen genom Europa, där människor ställer sig upp och visar hur de vill att dels makthavare och politiker men också näringslivet ska behandla den här frågan, säger Semanur Taskin.

Hur ska ni få fram dessa budskap?

– Representanter för de inbjudna ungdomsförbunden och organisationer som Röda korset och Rädda Barnen ska tala och en person som har flytt över medelhavet som ska berätta sin historia. Genom att samlas ser vi till att människor får kanalisera sin frustration men också visa sin vilja att göra något gott. Det blir en tydlig signal till politiker och makthavare att det är med den här öppenheten och närheten och humana perspektivet vi vill att ni ska prata om den här frågan. Vi har 60 miljoner flyktingar, då behöver Europa ta ett större ansvar.

På torsdagen är inte Kristdemokratiska Ungdomsförbundet eller Sverigedemokratisk Ungdom med på talarlistan. Är de inte inbjudna?

– KDU har bara inte svarat än, men SDU har vi inte bjudit in. Vi utgår från att ett parti som vill skala ner invandringen med 90 procent inte kan stå där och säga att de står upp för människors rätt att söka asyl. Vi ser inte det som ett parti som tar ansvar för det som håller på att hända i Europa. Men de som går med på vår eventbeskrivning är välkomna.

Mindre än ett dygn efter att ni lagt upp eventet har vi redan 6.700 Facebookanvändare som angett att de kommer.

– Ja, det är fantastiskt, vi måste nu ansöka om nytt tillstånd för vi får inte plats. Förhoppningsvis flyttar vi till Segels torg. Det är verkligen ett bevis på hur mycket människor vill det här.

Refugees welcome - manifestation för asylmottagare

Vad: Manifestation för att välkomna flyktingar.

När: Söndagen den 6 september, 16.00–17.30

Var: Södermalmstorg OBS. Kan ändras.

Mer info, se Facebookgruppen ”REFUGEES WELCOME – manifestation för asylmottagande”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.