Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stockholmarna är dåliga på vardagsmotion

Hälften av stockholmarna cyklar eller går aldrig till jobbet visar en ny undersökning. Och bara var sjätte tar rörelsepauser på jobbet.

– En bra tumregel är att resa sig upp var 30:e minut, säger Carina Sjöberg, utbildare på Friskis och Svettis.

Vardagsmotionens betydelse för hälsan är väldokumenterad men få stockholmare rör sig till och från jobbet eller på sin arbetstid. Friskis och Svettis undersökning av 1 006 stockholmares motionsvanor visar att 46 procent aldrig tar cykeln eller promenerar till sitt jobb. Bara var femte anställd motionerar till jobbet dagligen, och betydligt fler kvinnor än män.

– Vi behöver vardagsmotion och arbetsvägen kan vara en naturlig och skön rörelse för kroppen. Många går kanske ändå en del av arbetsresan, det finns många sätt att använda den där kvarten, säger Carina Sjöberg, utbildare på Friskis och Svettis.

Föreningen vill nu få fler att röra sig även på jobbet. Fyra av tio stockholmare tar aldrig några rörelsepauser alls. Bara var sjätte tar paus för gymnastik eller promenad dagligen under arbetstid.

– Vi bör inte sitta längre än 30 minuter. Om vi hela tiden har armarna framför kroppen och fastnar i arbetsställningen så förkortas våra bröstmuskler och de övre ryggmusklerna orkar inte hålla oss sträckta när vi sedan reser oss. Det kan räcka att ställa sig upp och ta några andetag, eller sträcka ut och tänja lite.

Sju av tio stockholmare väljer oftast hissen före trapporna. Bara var sjätte ratar alltid hissen för att få extra motion.

– Skippa att vara bekväm och att ta hissen så ofta det går. I stället för att ställa sig i en trappmaskin på ett gym kan man använda rulltrappan till exempel vid Fridhemsplan till att gå väldigt medvetet uppför och trycka ifrån ordentligt, trappor ger naturlig benträning och ökad puls, säger Carina Sjöberg.

Fakta: Vardagsmotionen bland stockholmare

33 procent tar trapporna i stället för hissen.

46 procent cyklar eller går aldrig till jobbet.

15 procent tar rörelsepauser dagligen.

Källa: Yougov, undersökning bland 1 000 stockholmare, 2014.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.