Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stockholmarna gillar grönt och rosa

Miljöpartiet och Feministiskt initiativ röner betydligt större framgångar i Stockholm jämfört med resten av landet. Däremot fick Sverigedemokraterna knappt hälften så stor andel röster i EU-valet.

Övr = Övrigt, Og = Ogiltiga röster, Bl = Blanka röster

Senast uppdaterad: . 0 av 768 000 röstberättigade har röstat.

En blick på det preliminära valresultatet visar att skillnaderna mellan hur stockholmarna röstar skiljer sig markant från landet som helhet – i alla fall när det gäller vissa partier.

I Stockholms län har Feministiskt initiativ nästan dubbelt så stort stöd av väljarna och Miljöpartiet fick drygt en fjärdedel fler röster i söndagens EU-val.

Andra vinnare i storstadsdjungeln är Vänsterpartiet, Piratpartiet, Folkpartiet och Moderaterna.

Däremot har Socialdemokraterna ingen större medvind jämfört med sina framgångar på riksplanet. Och Sverigedemokraterna fick nästan bara hälften så stor andel av rösterna jämfört med landet som helhet.

Stödet är även sämre för Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Tommy Möller som är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet är inte förvånad över resultatet.

– Det här bekräftar ett mönster som vi sett tidigare. Miljöpartiet är starkare i Stockholm där det bor många akademiker. Fis väljare är ännu inte så väldokumenterade, men jag gissar att det rör sig om en övervikt av akademiker även bland dem. Däremot är SD svagt bland högutbildade i storstad, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.