Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 04:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/stockholmarnas-oro-var-ska-vara-barn-bo/

STHLM

Stockholmarnas oro: Var ska våra barn bo?

Vad tycker du är viktigast för Stockholm i framtiden? Anna Borghult, 35 år, Skarpnäck: – Jag tycker att man måste tänka på att göra det bättre för alla som åker kollektivt. Det är jättetjockt med folk i rusningstrafik. Jag bor i Skarpnäck och där tycker jag att man borde ha byggt badhuset som planerades och inte satsat allt på vägar och gator. Alla småbutiker försvinner, vi skulle behöva större satsningar på lokala butiker och på bättre lekplatser och mer spännande parklekar.
Bild 1 av 5 Vad tycker du är viktigast för Stockholm i framtiden? Anna Borghult, 35 år, Skarpnäck: – Jag tycker att man måste tänka på att göra det bättre för alla som åker kollektivt. Det är jättetjockt med folk i rusningstrafik. Jag bor i Skarpnäck och där tycker jag att man borde ha byggt badhuset som planerades och inte satsat allt på vägar och gator. Alla småbutiker försvinner, vi skulle behöva större satsningar på lokala butiker och på bättre lekplatser och mer spännande parklekar.
Foto: Hampus Andersson
Rickard Blomdahl, 35 år, Södermalm, med Matilde, 1 år och tre månader: – Jag tycker att det är viktigt att det finns restauranger, parker och platser för rekreation även där man bor. Att det finns plats för folkliv. Det ska vävas in och blandas, det bör inte vara så uppdelat i stadsdelarna, att här bor man, här jobbar man, här äter man. Just här vid Nytorget är det ganska blandat, innan bodde jag på Östermalm och där var det mer dött.
Bild 2 av 5 Rickard Blomdahl, 35 år, Södermalm, med Matilde, 1 år och tre månader: – Jag tycker att det är viktigt att det finns restauranger, parker och platser för rekreation även där man bor. Att det finns plats för folkliv. Det ska vävas in och blandas, det bör inte vara så uppdelat i stadsdelarna, att här bor man, här jobbar man, här äter man. Just här vid Nytorget är det ganska blandat, innan bodde jag på Östermalm och där var det mer dött.
Foto: Hampus Andersson
Bild 3 av 5 Lena Erlingsson, 65 år, Södermalm, och Bo Bergström, 70 år, Södermalm: – Vi vill inte att Nobel center byggs på Blasieholmen. Vi står bakom planerna att det borde placeras i Hagastaden. Det har mer relevans där med närheten till vetenskap och forskning. Nobel center är så pompöst och stort och kombinerat med guldfärgen blir det bara för mycket. Det förstör också siktvyn mellan öarna.
Foto: Hampus Andersson
Bild 4 av 5 Barbro Åsaborn, 72 år, Vaxholm: – Jag tycker att man ska få lov att bygga bostäder där det finns plats och folk ska inte kunna säga nej, ni får inte bygga där jag bor. Stockholm växer och behöver bostäder och jämfört med stora städer utomlands är det inte särskilt tätt byggt här. Vi behöver också billiga hyresrätter för folk som inte har bostad, som saknar tillgångar och kanske inte får ta bostadslån.
Foto: Hampus Andersson
Oliver Mångs, 18 år, Tyresö: – Det skulle vara schysst om det fanns mycket fler ställen att bo på. Jag vill inte hamna i samma knipa som min bror som letar lägenhet och inte hittar någonting alls.
Bild 5 av 5 Oliver Mångs, 18 år, Tyresö: – Det skulle vara schysst om det fanns mycket fler ställen att bo på. Jag vill inte hamna i samma knipa som min bror som letar lägenhet och inte hittar någonting alls.
Foto: Hampus Andersson

Över 12.000 stockholmare har hittills engagerat sig i den nya översiktsplanen för Stockholm.

– En av de vanligaste synpunkterna är att det ska byggas fler billiga bostäder, säger Christoffer Carlander, projektledare.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in