Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholmarnas skulder ökar snabbast i Sverige

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholmarna har högst skulder i Sverige. Dessutom ökar länets invånares skuldsättningsnivåer snabbast i landet.

– De som bor i Stockholmsområdet är väldigt skuldsatta. Vi ser också en hög nivå kring andra storstadsområden, som i Malmö och Göteborg. Där är skuldkvoten högre än i resten av landet, säger Peter van Santen, ekonom vid Riksbankens avdelning för finansiell stabilitet.

Högst skuldkvot i landet för hushåll med bolån har de boende i Danderyd, följt av Lidingö, Stockholm, Vaxholm och Värmdö. Först på tionde plats återfinns en kommun utanför Stockholms län, visar Riksbankens nya siffror.

Skuldkvoten i Danderyd är 539 procent. Det innebär att en genomsnittlig bolånetagare i kommunen har skulder som motsvarar drygt 5,4 gånger sin disponibla inkomst, alltså den delen av inkomsten som man får på kontot. 

Läs också: 200.000 barn lever i familj med skulder

Riksbanken har länge varnat för svenskarnas höga skulder. Rent generellt gäller att ju mer skuldsatta hushållen är, desto känsligare är de för ekonomiska förändringar i samhället.

Det finns många hushåll som finansierar sig med stora bolån med rörliga räntor, och det gör dem sårbara för sjunkande bostadspriser och stigande räntor.

– Det finns många hushåll som finansierar sig med stora bolån med rörliga räntor, och det gör dem sårbara för sjunkande bostadspriser och stigande räntor, säger Peter van Santen.

Landets genomsnittliga skuldkvot är 338 procent. Hela 25 av Stockholms 26 kommuner har en högre skuldkvot än så. Samtliga dessa placerar sig också på topp 50-listan över Sveriges kommuner med högst skuldkvot.

Lägst skuldkvot i Stockholms län har de boende i Norrtälje, som med sina 332 procent placerar sig strax under rikssnittet.

Samtidigt som invånarna i Stockholms län har högst skulder i landet ökar också skulderna snabbast. Av Sveriges tio kommuner där skuldkvoten har stigit flest procentenheter sedan 2010 ligger åtta i Stockholms län. Även denna lista toppas av Danderyd.

Läs också: Stockholmare har störst skulder hos Kronofogden

Under 2017 hade drygt 260.000 hushåll en skuldkvot på över 600 procent, vilket är en ökning med 27.000 hushåll sedan föregående år. Skuldkvoterna ökar för alla inkomst- och åldersgrupper.

Men även andelen hushåll som amorterar ökar något. 59 procent av Sveriges hushåll med bolån har minskat sin bolåneskuld mellan 2016 och 2017, vilket är en ökning med fem procentenheter sedan tidigare mätningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.