Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholms akuta hemlöshet ökar

Antalet akut hemlösa ökar i Stockholm. För två år sedan bodde 386 personer på härbärgen eller på gatan, i årets mätning är de 480.

Stockholms stad kartlägger hemlösheten vartannat år sedan 2004. Antalet har gått stadigt men blygsamt nedåt, i år är totalsiffran 2.866 personer.

En tendens i årets kartläggning är att de som övernattar på härbärgen eller är uteliggare ökar. Under våren 2012 har beläggningen på härbärgen och akutboenden varit hög.

– Det är glädjande att antalet hemlösa minskar trots en kraftig befolkningsökning – och att gruppen unga hemlösa minskar. Men vi är bekymrade över att de akut hemlösa ökar, det är klart vi tar det på allvar men det är viktigt att analysera siffrorna mer noggrant, säger socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Hon vill till exempel titta på hur stadsdelarna arbetar med hemlösa. I dag är det billigare att placera människor på akutboenden än på mer långsiktiga stödboenden.

– Vi ska se över om vi kan styra det med ekonomiska incitament. Vi har större möjligheter att arbeta med de hemlösa på mer långsiktiga stödboenden, säger Anna König Jerlmyr.

Jämfört med 2010 har antalet hemlösa män minskat med 157 personer medan antalet hemlösa kvinnor har ökat med 16. Antalet hemlösa unga vuxna, mellan 20 och 25 år, är 256 personer jämfört med 314 personer 2010.

Mer än hälften, 58 procent, bedöms ha missbruksproblem. En knapp tredjedel har kontakt med psykiatrin och ytterligare 22 procent anses ha sådana psykiska problem att de är i behov av behandling eller omvårdnad.

Stadens mål är att halvera den akuta hemlösheten till år 2013. Hur går det med det?

– Det målet sattes innan jag tillträdde. Jag tycker att det är svårt att göra utfästelser i årtal och procentenheter, det viktigaste är att vi successivt minskar hemlösheten, säger Anna König Jerlmyr.

Personer som hör hemma i andra kommuner eller länder räknas inte in i statistiken. I kartläggningen står att 150–200 EU-medborgare besöker dagverksamheter i Stockholm varje dag. Funderar ni på att låta dem ingå i tak över huvudet-garantin?

– Det är svårt för Stockholm att erbjuda EU-medborgare tak över huvudet-garanti. En plats på ett härbärge kostar 1.800 kronor per dygn. Men vi ska se över hur långt vi kan sträcka oss för att ge någon form av stöd, jag vill se ett samarbete med andra kommuner där det är lättare att få jobb och bostad.

Fakta.Så här gjordes undersökningen

Stockholms stad definierar hemlösa så här: en person som saknar egen eller förhyrd bostad och som inte bor i något stadigvarande inneboendeförhållande. Dit räknas också de som bor på institutioner och inte har någon bostad ordnad vid en eventuell utskrivning samt personer som tillfälligt bor hos olika kamrater eller bekanta.

Kartläggningen genomfördes med hjälp av enkäter som fylldes i av kontaktpersoner/handläggare hos socialtjänsten, landstinget, frivilligorganisationer och privata entreprenörer, en enkät för varje person från 20 år och äldre som var hemlös den 18 april 2012. De kartlagda personerna var anonyma, men för att undvika dubbelräkning kodades varje enkät.

Akut hemlöshet

Antal akut hemlösa i Stockholm

2004   368

2006   433

2008   390

2010   386

2012   480

Källa: Socialförvaltningen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.