Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholms äldre vill helst bo kvar hemma

Other: TT

En överväldigande majoritet av stockholmare mellan 75 och 85 år vill bo kvar hemma, visar en ny rapport från stiftelsen Äldrecentrum. Men nu ska nya regler göra det lättare för den som är över 85, eller lider av oro och isolering, att få ett seniorboende.

Tidigare i juni skrev DN om Inger Henriksson, 85, som är fånge i sin lägenhet fem trappor upp på Döbelnsgatan och måste äta, sova och gå på toaletten i samma rum. Trots det har hon två gånger fått nej till en plats på vård- och omsorgsboende.

I Äldrecentrums stora enkät svarar 18 av de 46 personer som ansökt om plats i vård- och omsorgsboende att de fått avslag, En tredjedel hade fått avslag på sin ansökan om lägenhet i servicehus.

De många avslagen förklaras i rapporten med brister i kommunikationen om kriterierna för att få flytta till ett särskilt boende – och att samma kriterier måste tillämpas inom alla stadsdelar i Stockholms stad.

– Äldrecentrum har fått i uppdrag att titta på hur det ser ut, om det finns olika praxis i olika stadsdelar. Men vi kan inte sitta med armarna i kors när någon fått avslag på särskilt boende, därför är det viktigt att seniorboende är ett reellt alternativ, med service, aktiviteter och personal på plats, säger äldreborgarrådet Clara Lindblom (V).

I fjol bodde cirka 5 procent av Stockholms stads befolkning som var 65 år eller äldre i särskilt boende, varav en procent i servicehus. Utöver det bor dessutom tre procent av de äldre i seniorboende. 2.800 personer i åldern 75–85 år, 7 procent, bodde hemma och hade hemtjänst 1–24 timmar per månad.

I Äldrecentrums enkät svarade 84 procent att de var nöjda med sin nuvarande bostad. Endast 4 procent var ganska eller mycket missnöjda och bara ett fåtal uppgav att de kände sig otrygga hemma.

Men många kände sig ensamma och isolerade. Det var också den vanligaste orsaken till att vilja flytta. Knappt var tionde person uppgav att de ofta besvärades av ensamhet och ytterligare tre av tio besvärades ”då och då” av ensamhet.

Nästan en tredjedel var beroende av hjälpmedel inomhus och 40 procent var beroende av hjälpmedel utomhus. 3 procent uppgav att de inte alls kunde gå ut.

Jag är väldigt bekymrad för de äldre som lider av oro och ensamhet och bor tre trappor upp utan hiss, där har staden varit alldeles för passiv

– Jag är väldigt bekymrad för de äldre som lider av oro och ensamhet och bor tre trappor upp utan hiss, där har staden varit alldeles för passiv. Om det är boendet som är problemet måste vi göra något – det ska vara lättare för dem som behöver det allra mest att få en seniorbostad, vi ska ta fram särskilda förmedlingsregler, säger Clara Lindblom.

Det ska räcka med att vara över 85, eller ha ett intyg från läkare, distriktssköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut eller biståndshandläggare om att man är orolig och isolerad.

– Då ska man få en seniorbostad när någon finns tillgänglig, bostadsförmedlarna ska först titta på prioriterade grupper. Man kan få senior- eller trygghetsboende inom ett par månader genom Bostadsförmedlingens kö, de förmedlar cirka 500 sådana lägenheter om året, säger Clara Lindblom.

Av de som svarade på enkäten var två tredjedelar intresserade av att flytta till ett trygghetsboende med aktivitetscentrum, att det finns personal på plats är viktigt. De flesta ville ha två rum med kök och var beredda att betala mellan 6.000 och 8.000 kronor i månaden.

Stockholms stad har 1.500 lägenheter i trygghets- och seniorboenden.

– Men det har varit väldigt rörigt med alla olika former för äldreboende. Nu ska alla trygghets- och seniorlägenheter kallas seniorboenden, med en åldersgräns på 65 år och aktivitetscentrum överallt där det är möjligt, säger Clara Lindblom.

Under de närmaste tre åren ska staden öppna 400 nya platser.

– Det är väldigt stor brist på icke biståndsbedömt boende, där personal är en trygghetsfaktor.

Fakta.Äldrecentrums enkät

Äldrecentrum har i uppdrag av äldreförvaltningen i Stockholms stad studerat hur äldre ser på sitt boende. Studien baseras på resultaten från en enkätundersökning riktad till 3.500 personer mellan 75 och 85 år, intervjuer med 30 personer som är 75 år eller äldre, samt ett gruppsamtal med kommunstyrelsens pensionärsråds boendegrupp.

Enkäten besvarades av 2.438 personer, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 71 procent.

Källa: Äldrecentrum

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.