Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholms bästa takbarer och uteserveringar

Höga höjder och majhimlen berusar – skåla in sommaren på Stockholms tak och terrasser. DN guidar dig bland stans utebarer. 

Foto:

 

Pane Fresco

Foto: DN

Adress: Klarabergsgatan 50, ovanpå Åhléns City.

Öppnar: 1 april.

Öppettider: Måndag–lördag kl 10–21, söndag kl 11–19.

Beskrivning: Paolo Robertos ambitiösa satsning Pane Fresco vid Åhléns city. Konceptet känns primärt som en lunchrestaurang med ambition att byta skepnad till ambitiös lyxkrog. Via Condotti möter en uppfräschad version av Trastevere. Förvirrad service, mycket personal på plats som verkar springa om varandra. Lite pretentiös inställning med servitörer som talar italienska med gästerna och svenska med kollegorna.

Specialitet: En takterrass med vin och nästan allt annat som det kulinariska Italien har att erbjuda.

Utsikt: Över Sergels torg åt ena hållet och Klara kyrka åt det andra.

Utbud: Här samsas en lunchrestaurang, en glassbar, en pizzeria och en cafeteria med olika varianter av fyllda cannoli. Glassen svepte oss tillbaka till Rom, trots den något stökiga omgivningen

Klientel: Turister, mycket italienare, barnfamiljer och par i alla åldrar.

Omdöme: Bra på gränsen till okej.

 

 

Strömterrassen, Kungliga Operan

Foto: DN

Adress: Strömgatan 14.

Öppnar: 13 maj.

Öppettider: Måndag–fredag från kl 11.30. Lördag från kl 12. Söndag stängt.

Beskrivning: På Operans långsida finns en dörr som nog inte många hittat till än. Och låt oss hoppas att det förblir så, för det är en liten pärla som gömmer sig där uppe.

En gedigen drinklista finns, men bartendern föredrar att fråga vad gästen tycker om för smaker. Och därefter blandas drinkarna: en med mörk rom och passionsfrukt, den andra med kaffebönor, mörk rom, rabarberlikör – smakerna får mycket väl godkänt. Och att de har en blomma på topp gör inte saken sämre.

Specialitet: Mycket goda skaldjur på menyn, men specialitet är helt klart förmågan att blanda drinkar efter kundens önskan.

Utsikt: Vyn över slottet och över Strömmen är värd alla de dyra drinkarna.

Utbud: Det här är stället för drinkar, även om det finns maträtter som kan få mungiporna att fuktas efter ostron, hummer eller en burgare. Priserna gör att ögonbrynen åker upp, men visst, det är Operan.

Klientel: Blandat, särskilt när det är paus i aktuell föreställning då terrassen fylls på med människor som talar alla möjliga språk. Som en mötesplats på en trång internationell flygplats.

Omdöme: Toppklass.

 

 

Solstugan

Foto: DN

Adress: Snoilskyvägen 37, Fredhäll.

Öppnar: 28 april.

Öppettider: Måndag–söndag kl 11–22/23.

Beskrivning: Som en svensk sommarstuga/folkpark från 1950-talet med flera verandor, vaxdukar och kulört stämning. Infravärme och takduk finns som rullas ut vid sämre väderlek.

Specialitet: Har livemusik av varierande art, men numera måste de sluta spela redan kl 20 för att inte störa en granne. Är vädret trist kan Solstugan ganska snabbt tömmas på folk efter det.

Utsikt: Mot Mälarens vatten men också mot den ständigt brusande Essingeleden.

Utbud: Maten är inte rolig, tristaste sortens fabriksmald hamburgare som ändå kostar runt 200 spänn. Wraps, lax, bakad potatis, sallader och mackor som känns håglöst tillagade. Ett glas cava 79 kronor, Hof på fat 58 kronor, vanliga flasköl 68 kronor.

Klientel: Alla sorter och åldrar, mest ”vanliga människor”.

Omdöme: Bra.

 

 

Taket, Urban Deli

Foto: DN

Adress: Sveavägen 44.

Öppnar: 12 maj om det är fint väder.

Öppettider: Vardagar 17–22/23, helger 12–22/23 (från 1 juli alla dagar 11–22).

Beskrivning: En miniatyr av Manhattans High line – som en park på ett tak helt enkelt – fast med mäktigare utsikt.

Specialitet: Utsikten, hänget och miljön. Men köerna till hissen för att uppleva den kunde man varit utan. Liksom halvtimmeskön till baren där uppe. Nej, Urban Deli, två bartenders räcker inte för hundratals törstande gäster.

Utsikt: Stockholms takåsar så långt ögat når.

Utbud: Öl, vin (snålt i glaset!), drinkar och snacks som ostbrickor, sallader och fyllda flatbreads.

Klientel: Tjejgäng, kollegor, dejtande par och allehanda aw-folk. Klientelet är ungefär som stadsdelen City i övrigt: blandat.

Omdöme: Utmärkt.

 

 

Scandic Continental

Foto: DN

Adress: Vasagatan 22

Öppnar: 1 maj.

Öppettider 1 maj–19 juni: Måndag–torsdag 14–01, fredag–lördag 14–01, söndag 14–24.

Öppettider 19 juni–13 augusti: Måndag–torsdag 11–01, fredag–lördag 11–01, söndag 11–24.

Beskrivning: Typisk skandinavisk hotellterrass av 2010-talssnitt: modern minimalism möter mysiga korgmöbler. Något intetsägande, men så får utsikten å andra sidan tio poäng. Vyn över stan är toppen – värd att hänga för bara för den. Och för solen som ligger på från morgon till kväll (vid vackert väder alltså).

Specialitet: Turister möter andra turister. Och ett gäng stockholmare på aw. En internationell och elegant prägel som ger känslan av att man skulle kunna befinna sig på vilket hotelltak som helst i världen. Anonymt. Eller spännande för den som vill leka turist i sin egen stad.

Utsikt: Stadshuset, Riddarfjärden, Västerbron, DN-skrapan ... osv.

Utbud: Coco Austin, Nojito, Samba King … osv. Brett utbud av cocktails (à 135 kronor), mocktails, öl och vin. Även barmeny med diverse snacks och smårätter som grönkålschips, charktallrik och bookmaker toast.

Klientel: Turister, med betoning på businessfolk, i alla åldrar. Blandat med en och annan lokal förmåga.

Nytt för 2017: Utebar.

Omdöme: Bra.

 

 

Barrio, Hornhuset, Hornstull

Foto: DN

Adress: Långholmsgatan 15B.

Öppnar: 12 maj eller 19 maj beroende på väder. 

Öppettider: Måndag–fredag 17–22, lördag–söndag från 12–22.

Beskrivning: Bilsus och betong blandat med palmblad och kulörta lyktor ger känslan av ett karibiskt Brooklyn.

Specialitet: Litet, trångt, livligt och svettigt. Mer urbant, lokalt och hemtrevligt blir det inte innanför tullarna.

Utsikt: Fyrfilig trafikled, 70-talsbyggnader och vyn över Liljeholmsbron är kanske inte stans vackraste vy, men så hornstulligt det kan bli.

Utbud: Vi fixar det mesta, säger den trevliga killen i baren. Dock inte mat, men det går fint att beställa i den italienska restaurangen en trappa ner och ta med upp. Vinglas från 90, drinkar från 120 kronor och pizzor runt 150 kronor.

Klientel: Blandat, med betoning på hippa 30-plussare.

Omdöme: Utmärkt.

 

 

Sailor bar på Sjöfartshotellet

Foto:

Adress: Katarinavägen 26, 7 trappor.

Öppnar: 11 maj.

Öppettider 11 maj–7 juni: Onsdag–torsdag från kl 16–23, fredag–lördag 14–24, söndag 14–21.

Öppettider 8 juni–9 september: Måndag–torsdag 16–23, fredag–lördag 14–24, söndag 14–23. 

Beskrivning: En bar som folk är mest, enkel, enkelt utbud. Enkla sittplatser. Solplatserna är få. Fyra gasolvärmare. Toaletten på sjunde plan är låst så bor man inte på hotellet får man åka ner till lobbyn för att lätta på trycket.

Specialitet: I slutet av 1800-talet var adressen ett sjömanshem, därav namnet Sailor bar, men mycket marint hittar man inte. Möjligen kan en romdrink kännas lite sjöfart för en landkrabba.

Utsikt: Riktigt fin åt två väderstreck, öster och norr där vattnet glittrar och Skeppsholmen, Kastellholmen och Djurgården bildar fond.

Utbud: Begränsat utbud av drinkar, öl och vin, 65 kronor för en Heineken ur kran. Minimal meny bestående av två sorters hamburgare och en räkrätt.

Klientel: Hotellgäster av alla de slag, unga som gamla, en och annan närboende, några barhoppare.

Omdöme: Okej.

 

 

Lydmars terrass

Foto: DN

Adress: Södra Blasieholms- kajen 2.

Öppnar: 1 maj.

Öppettider: Måndag–fredag 11.30–01, lördag–söndag 12–01.

Beskrivning: Doldisterrassen ovanpå Lydmars matsal ger en lyxig hemma-hos-känsla med sydeuropeiska touch. Med lite fantasi känns tanken på ett cocktailparty på franska rivieran faktiskt inte avlägsen.

Specialitet: Fontänen i mitten ger extra bubblig stämning.

Utbud: Generöst utbud av vin, öl, champagne, drinkar. Tyvärr endast ett fåtal snacks (oliver och nötter) – önskas mat är det väntelista på bord som gäller.

Utsikt: Något dold av parasoller och husfasader men i bakgrunden skymtar Skeppsbron och Kungliga Slottet.

Klientel: Bland hortensior, provencalska örter och vita parasoller skålar allehanda Östermalmsällskap, modemänniskor och en och annan ”kändis” i rosévin för 115 kronor glaset.

Omdöme: Utmärkt.

 

 

Ljunggrens

Foto: DN

Adress: Götgatan 36.

Öppnar: 1 maj.

Öppettider: Alla dagar 12–22, mat mellan 17–21.

Beskrivning: Mysig takbar med lite obestämd stil: Söderhavet och Ikea möter Japan. Orange soffor, myshörnor välförsedda med filtar och infravärme. Rosa plastflamingos och romcocktails med tropiskt utförande. På menyn: sushi.

Specialitet: Välkomnande bar med hög mysfaktor. Här finns det gott om avspänd och engagerad personal som bryr sig om gästerna.

Utbud: Öl, vin, cava, romdrinkar. Svårslagen och konstfull sushi – det kan ta tid att få bord.

Utsikt: Här är det inte utsikten som är grejen. Baren ligger inkilad mellan de halvhöga kåkarna på Götgatsbacken. Vilket är en trivselfaktor för barbesökarna (kanske inte för grannarna).

Klientel: Blandat, arbetskollegor, kompisgäng, åldersspridning 20–55, med tonvikt på 30-åringar.

Omdöme: Toppklass.

 

 

Slakthustaket

Foto: DN

Adress: Slakthusgatan 6, ett stenkast från Globen

Öppnar: Smygöppnar från och med den 5 maj vid fint väder. Officiell öppning i juni. 

Öppettider: Måndag–fredag 16–3, lördag 14–3, söndag 15–1.

Beskrivning: Ett stort trädäck mitt i ett industriområde inriktat på kött som gungar av musik redan på eftermiddagen. Palmer av plast och olivträd av tyg. Trätrappor med gott om sittplatser, plastfåtöljer och några solstolar för ryggläge. Här är rökning tillåten och drinkar, vin och öl serveras i glas av hårdplast. Atmosfären är höggradigt avslappnad. Inga som helst onödiga tillbehör som matsedlar och drinklistor. Stämningen är god och glad och lite högljudd. Gott om folk, men ingen trängsel vid bardisken. Bubbel och ljust öl i de flesta glasen.

Specialitet: Skulle vara den genuina enkelheten utan några som helst onödiga utstyrslar.

Utsikt: Ett taklandskap med diverse plåtskorstenar till köttfabriker och några äldre fabriksbyggnader i tegel i tre väderstreck Globen och Tele2 arena i det fjärde.

Utbud: Tala om för bartendern vilken smak du vill ha på drinken och du får en för 128 kronor. Öl och vin för runt 65 kronor glaset och mycket goda men kladdiga burgare med högrev eller halloumi för 115 kronor.

Klientel: Blandat och avslappnat med slagsida åt ungdom. Klädkod finns inte, publiken bär allt mellan bikini och kavaj med kostymbyxor. Mycket kortärmat och kortbent som exponerar tatueringar.

Omdöme: Utmärkt.

 

 

Scandic Anglais

Foto: DN

Adress: Humlegårdsgatan 23.

Öppnar: 11 maj.

Öppettider 11-31 maj: Onsdag-torsdag kl 17–24, fredag–lördag 15–24, söndag–tisdag stängt.

Öppettider 1 juni–31 augusti: Måndag–lördag 15-24.

Beskrivning: En långsmal bar med hårda träpallar, kuddar lyser med sin frånvaro. Kvinnornas klackar och männens kostymer går inte riktigt ihop med de kritskrivna bokstäverna på svarta tavlan bakom baren. Allt känns för enkelt för att vara en takbar på självaste Östermalm, känslan är snarare en strandbar där folk tar en drink för att sedan glida vidare på ett ställe som är mer passande för de höga klackarna. Plus i kanten för dj:n som spelar bra musik, möjligen är musiken för hög för att vara ett ställe för en eftermiddagsdrink och inte ett danshak.

Specialitet: Mingelbar med strandkänsla och bra musik för hotellgäster som vill möta centralt boende stockholmare.

Utsikt: Utsikten inte är så dramatisk som man skulle kunna tro. Det är en takterass, men höga byggnader skymmer sikten, möjligt kan man ana en del av Humlegården, och en och annan luftballong på himlen som svävar förbi.

Utbud: Utbudet är litet, några drinkar står uppskrivna på tavlan och endast dessa går att beställa, får vi veta av bartendern. Och drinkarna smakar inte som utlovat, citron är inte rabarber. Eller?

Klientel: Blandat, hotellgäster blandas med folk från området. Affärsresenärer, dejtparen och tjejgängen.

Omdöme: Bra.

 

 

Torkels terrass

Foto: DN

Adress: Torkel Knutssonsgatan 2.

Öppnar: 5 maj. 

Öppettider: Alla dagar från klockan 16. Har öppet till senast klockan 01 om det finns gäster. 

Beskrivning: Den aningen avlägsna placeringen – förvisso intill Münchenbryggeriet och Söder Mälarstrand, men knappast nära annat etablissemang – gör sommarbaren till lite av en doldis. Med toppläge – och topptrevlig personal. Bemötandet i baren är glatt och i stället för frågan om drinkval ställs frågor om AC/DC och Guns N’ Roses – som pumpas ut ur högtalaren.

Specialitet: Den sköna mixen på folket.

Utbud: Vin, öl och ett gäng spritsorter för blandning av obligatoriska basdrinkar. Gäster som söker avancerat barmixande bör vända sig någon annanstans. Meny med ett tiotal rätter.

Utsikt: Riddarfjärden för fötterna och Norr Mälarstrand i blick (och en bländande kvällsol).

Klientel: Familjer, par, turister, pausande cyklister. Det blandade klientelet och den familjära stämningen ger känslan av småstadskrog. En väldigt trevlig sådan.

Omdöme: Utmärkt.

Foto:

Lista.Fler utebarer i stan

 • Dramatenterrassen, Nybroplan
  En drink med utsikt över Nybrokajen och Berzelii park sitter finfint i teaterpausen. Eller när man söker lite drama i vardagen.
 • Gondolen, Stadsgården 6
  Makalös utsikt och bitvis bästa matutbudet i terrassklassen.
 • Mosebacke, Mosebacke torg 1
  Stor och klassisk terrass med många klassiska uppträdanden bakom sig. Stans mesta folkpark.
 • Mälarpaviljongen, Norr Mälarstrand 64
  Suveränt läge längs med strandpromenaden, härlig vimmelkänsla och ibland långa köer till mat och dryck.
 • Piren, Kristinebergs Strand 2
  Soligaste läget i den långa raden av krogar längs med vattnet i Kristineberg/Hornsberg.
 • Loopen, Hornstulls strand 6
  Stan är full av vatten och längre ut kommer man inte utan att mönstra på.
 • The Winery, Rosenborgsgatan 20, Solna
  Ett hotell med egen vintillverkning och takterrass med pool. Öppnar onsdagen den 8 juni.
 • Tak, Brunkebergstorg 4.
  I Stockholms nya kvarter Urban Escape finns nyöppnade Tak. Redan nu går det att avnjuta solens strålar från terrassen, men det officiella öppningsdatumet är den 22 maj, när utebaren ska vara på plats. Terrassen är öppen söndag–onsdag 11.30–24 och torsdag–lördag 11.30–01.

Läs mer.Cocktails från Stockholmsveckan som gått

Storstadsbäver

Brunhåriga små rackare har invaderat Stockholm enligt rapport från National Geographic. Utan respekt för vare sig bostadsbristen (tio bäverbon har byggts utan bygglov) eller Instagrammande stockholmare (de har bitit åtminstone en utsträckt arm) har de gjort storstilad comeback. Hylla dem med en vass drink.

Ingredienser: Träig sprit, (obs ej träsprit) och flott yta. Mixa med fin pinne.

 

The Explorer

Krogmagnaten E-Type öppnar den karibiska baren ”Gustavia” på Fjäderholmarna i sommar och enligt den f d eurodancemannen ämnar den blanda kokosdrinkar med enbär.

Ingredienser: Kokosmjölk, komjölk, Kahlúa. ”Megamix” för att sedan ”fly like a flying demon”.

 

Sex on the rocks

Veckans tantriska sexcrash i Tantolunden slutade som tur var relativt lyckligt med sårad stolthet och kvaddad bil som främsta konsekvenser. Samt att den gamla godingen ”Vi här bak i bilen” har fått ny innebörd.

Ingredienser: Brant backe, ett krokigt träd och en dejt som verkligen spårar ur.

 

Foto: XVI Nobel

Inget är hugget i sten förrän kungen har sagt sitt och byggnader går faktiskt att flytta. Carl XVI Gustaf med fru, drottning Silvia, bidrog till Blasieholmens mesta snackis i veckan och tipsade både arkitekter och undersåtar om lösningar för det omstridda Nobel Center.

Ingredienser: Kir Royal, lagom stort glas för att kunna lägga näsan i blöt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.