Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Stockholms ekonomi blomstrar

Foto: TT

Stockholmsregionens ekonomi går som tåget. Jobbtillväxten är den snabbaste på fem år, en hög andel av företagen nyanställer. Det visar Handelskammarens nya konjunkturbarometer.

– Stockholmsekonomin utvecklar sig väl, handeln och verkstadsindustrin agerar draglok. Byggindustrin fortsätter att tuffa på men arbetskraftsbristen är påtaglig och håller tillbaka byggandet i huvudstaden, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Den starkaste jobbtillväxten finns inom handeln och tillverkningsindustrin. Inom handeln ökar anställningarna särskilt inom parti- och motorhandeln. Men det unika för det fjärde kvartalet är att konjunkturläget är bättre än normalt för samtliga huvudbranscher i Stockholms näringsliv.

Särskilt bra gårdet för partihandeln, sällanvaruköpshandeln och livsmedelshandeln. Motorfordonshandeln backar men befinner sig alltjämt på en nivå som är bättre än normalt.

Tillverkningsindustrin slår konjunkturrekord, inte någon gång under de närmare 15 år då statistik finns tillgänglig har tillverkningsindustrin i Stockholm rapporterat om så goda siffror.

Läget för databranschen fortsätter däremot att vara sämre än normalt, för tredje kvartalet i rad minskar antalet anställda. Finans och försäkring går å andra sidan från ett klart sämre till ett klart bättre läge än normalt under sista kvartalet i fjol.

Det som förmörkar den annars ljusa bilden av läget är att Stockholm länge har lidit av en generell arbetskraftsbrist. Den blev påtagligt värre under det tredje kvartalet i fjol och tillgången på arbetskraft stramades åt ytterligare under det fjärde kvartalet. Situationen i dag är den mest allvarliga sedan 2008.

Byggbranschen försvagas trots en stark tillväxt. Många av Stockholms byggbolag angerarbetskraftsbristen som det främsta tillväxthindret.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.